Hammerstorm – The Lonely Wanderer

Hammerstorm – The Lonely Wanderer
Obscure Abhorrence Productions, 2013

Een muzikaal pact heeft het levenslicht eind vorig jaar gezien, of het eerste wapenfeit was op dat moment toch geschied na enkele jaren zwaar labeur. Dit project Hammerstorm is van line-up niet zo alledaags: Surtur, de man achter het Belgische Immortal Frost Productions en Slikver, bekend van het Australische Atra Vetosus en Astral Winter, hebben de handen in elkaar geslagen. Het resultaat is een verbluffend staaltje atmosferische black geworden, dus ga er met The Lonely Wanderer gerust maar een uurtje rustig bij zitten.

Aangezien de Australische man het instrumentale roer in handen neemt, waren mijn verwachtingen dan ook behoorlijk hoog gespannen. Perdition van Astral Winter was wat mij betreft één van de betere atmosferische werkjes van vorig jaar. Hammerstorm voelt anders aan, maar is zeker van eenzelfde of beter niveau. Symfonische landschappen worden aangereikt en vervelen nergens gedurende dit uur aan speelduur, en dat betekent al veel. De epiek smelt ongetwijfeld op de tong van liefhebbers van oudere Summoning, al wordt er nergens gekopieerd. Sprookjesachtige landschappen met een erg uitgebreid gamma aan folkloristische, epische elementen die mee vorm geven aan een verhaal dat structureel erg sterk staat. Dat het gevoel juist zit, komt ook mede door de diverse aard van de vocale insteek. Fluisterende fases waar het ijs van af druipt, maar ook momenten die me wat meer richting Nokturnal Mortum doen denken. Tot slot ook nog wat lovende woorden voor het rustgevende aloude Agalloch-niveau dat op de akoestische fases durft op te komen.

In huis halen, dit is pure verwennerij voor fans van winterse epiek en afwisselende symfonische black met wat nostalgische ziel. Hopelijk mogen we in de toekomst nog wat vruchten rapen van deze langeafstandsrelatie, in elk geval klinkt dit debuut als muziek in de oren voor fans van Summoning, Elffor tot Agalloch.

Tracklisting:

Hammerstorm - The Lonely Wanderer

  1. Mystics of His Soul
  2. The Lonely Wanderer
  3. Along The Shades of Darkness
  4. Whispers From The Depths of The Forest
  5. Interlude
  6. When Darkness Falls Upon Me
  7. Forest of Despair
  8. As I Give My Life To The Dying Lands

Line-up:

  • Surtur – Vocalen
  • Slikver – Instrumenten

Links: