River of Brakelights – So You Think You’re Alive?

River of Brakelights – So You Think You’re Alive?
Eigen beheer, 2013

Uit de as van Arkngthand, de Limburgse progressieve metalband, is River of Brakelights ontstaan. Dat een naamswijziging zich opdrong, is aan dit debuut goed te horen. In plaats van de naar power metal neigende progressieve metal van weleer krijgen we op So You Think You’re Alive? eerder rock (met weliswaar een progressieve inslag).

De invloeden zijn vrij voor de hand liggend: Porcupine Tree, Paatos, Foo Fighters, 30 Seconds To Mars,… Toch weet River of Brakelights een eigen draai aan het geheel te geven zodat er voorzichtig sprake kan zijn van een bandgeluid. Poppy maar toch niet platvloers, toegankelijk maar toch avontuurlijk. De lichtvoetige stijl van de band wordt vooral richting gegeven door zanger Rim Steijvers die erin slaagt ook de complexere passages verteerbaar te maken.

So You Think You’re Alive? is enerzijds een prima luisterplaat voor gevorderden, maar dit is tegelijk ook muziek die live prima gaat werken volgens mij. Een interessant debuut van een band die ik zeker ga volgen.

Tracklisting:River of Brakelights - So You Think You're Alive?

  1. Wide Awake
  2. Lights On
  3. Upload My Soul
  4. Architects
  5. Left Without Leaves
  6. Stay
  7. Hollow Hearts
  8. All I See

Line-up:

  • Rim Steijvers – Zang
  • Ruud van Sloun – Gitaar
  • Bart Latten – Gitaar
  • Job Verdonschot – Basgitaar
  • Niels Janssen – Drums

Links: