Raubtier – Pansargryning

Raubtier – Pansargryning
Despotz Records, 2014

Hij kwam droog op de vijfde plek binnen in de Zweedse charts deze vierde donderblok van Raubtier. Dat is één plaats lager dan zijn voorganger, maar wel het bewijs dat ‘Rovdjur’ het enorm goed doet in het land van de Nobelprijs. In de rest van de wereld gaat dat allemaal wat stroever.

In vergelijking met vorig werk is de plaat een dik pak militaristischer uitgedraaid. Grotendeels omdat de buffelende drums (die man heeft zijn bijnaam echt niet gestolen) er duchtig op los gutsen. Dat maakt de ritmes eerder marcherend dan dansbaar. Tweede toedracht zijn de synths, die vooral voor een vitale glans zorgen en niet zozeer voor elektrobeats. Ongewijzigd is de boertige grolzang, die dankzij dat Zweeds een bijkomende agitatie meekrijgt. Waar ze andermaal aan geschroefd hebben is hun aparte gitaarsound. Die klinkt geolied machinaal en toch roestig en ruw. Vooral in de helaas zeldzame diepere gitaarformaties (Qaqortoq+Bränder ) zindert dat extra piston-vermogen door, in de vlakke akkoordenwaaiers van de refreinen is het eerder wat ruwe motorolie. Daar fulmineert Pär een toontje hoger en dragen de keyboards een wat voller gewicht. Wegens het beperkte zangbereik zijn die refreinen helaas moeilijk van elkaar te onderscheiden.

De industrial metal van Raubtier blijft dus gewoon zijn unieke zelf. De synthsferen, vocalen en een aantal snelle darteldrums geven het iets van Korpiklaani mee. Het mechanische randje is vergelijkbaar met MyGrain, de machinale marsritmes met de Neue Deutsche Härte. Helemaal zonderling zijn de flitsende heavymetalsolo’s die ze er plots overheen glinsteren. Het levert in totaal een mooie, heel eigen vorm van industrial metal op, waar nog net wat meer groove in mag.

Tracklisting
Raubtier-Pansargryning

  1. Dieselrök
  2. Jaga Hårt
  3. Panzarmarsch
  4. Från Min Kalla Döda Hand
  5. Raptor
  6. Flugornas Herre
  7. Leviatan
  8. Qaqortoq
  9. Bränder
  10. Opus Magni
  11. Skjut, Gräv, Tig
  12. Innan Löven Faller

Line-up:

  • Pär Hulkoff – Zang, gitaar, keyboard
  • Jonas Kjellgren – Basgitaar
  • Mattias ‘Buffeln’ Lind – Drums

Links: