Patria – Individualism

Patria – Individualism
Indie Recordings, 2014

Ik heb me ook ontfermd over de vorige van Patria, zijnde Nihil Est Monastica. Deze Braziliaanse blackmetalband heeft wel wat in huis, ook al klinkt het geen moment exotisch of tropisch. Hun niveau was in stijgende lijn, dat zie je ook aan de stijgende bekendheid van de labels waar ze telkens naar hoppen. Deze verschijnt bij Indie Recordings.

Het centrale duo van Patria (Mantus en Triumphsword), krijgt op deze nieuwe plaat bijstand van tweede gitarist Igniis Inferniis, bassist Stormbringer en drummer Abyssius. Dat heeft zijn weerslag op dit album, dat eigenlijk twee gezichten heeft. Enerzijds is er de Noorse dreigende black die ook op het vorige album te horen was. Vooral in het begin van Individualism staan nummers die in sterke mate doen denken aan Craft. Dat komt vooral omdat het gitaarwerk dat van John Doe (Craft, ex-Shining) sterk benadert. Ook Enslaved schiet meermaals door mijn gedachten, al moet je wel de progressieve neigingen wegdenken.

Aan de andere kant duiken een pak Zweedse meloblack nummers op, die niet zo interessant zijn als die duistere Noorsklinkende grimmigheden. Eén uitzondering: het Dissectionele Your Rotten Heart Dies Now met een lekkere gitaarlijn. Ook God’s Entombment mag met voorgaande bijvoeglijke naamwoorden gelauwerd worden. En zo lijkt het alsof alle sterke nummers in het begin en op het einde van dit album komen te staan zijn.

Tracklisting:

Patria

  1. Individualism
  2. Blood Storm Prophecy
  3. Uncrowned God of Light
  4. Outrage
  5. Orphan of Emptiness
  6. Far Beyond the Scorn
  7. Catharsis
  8. Epiphany
  9. Your Rotten Heart Dies Now
  10. God’s Entombment
  11. Requiem for the Ego

Line-up:

  • Triumphsword – Keel
  • Mantus – Gitaar

Links: