Doctor Cyclops – Oscuropasso

Doctor Cyclops – Oscuropasso
World In Sound Records, 2014

Italië en heavy metal/doom, altijd een gewaagd iets. Doctor Cyclops bracht twee jaar terug een debuutplaat uit met de titel Borgofondo. Die bereikte onze redactie niet, maar dat is met het vervolg Oscuropasso dus wel het geval.

Deze band is behoorlijk frustrerend. De authentieke doomfanaat kan dit tempo van de heren wel aan, met heel wat materiaal dat prima in het Black Sabbath-straatje past. De Italianen hebben echter nog wel wat andere kunstjes, met al dan niet gedempte heavy metal gitaren die wat doen denken aan het oudere werk van Metallica. ‘Zouteloos’ is wat mij betreft het kernbegrip om deze passages te omschrijven. Al is deze doom/heavy metal instrumentaal goed gebracht en voorzien van een gekuiste sound, dit is veel te repetitief en droog gepresenteerd met een wel erg zachtaardig keelgeluid. Langs de andere kant weet Doctor Cyclops wel verrassend uit de hoek te komen en daar scoort de band punten mee. Ik heb het dan over het atmosferisch prachtige einde van Cobweb Hands of het funky en progressieve begin van The Monk.

Niet genoeg om het boeiend genoeg te houden en dat is jammer. Doctor Cyclops is er eentje voor de fans van het oudere heavy metal/doom genre die blijf weten met een verzorgde sound en wat prog-elementen. Wat mij betreft komen die experimentele kantjes te weinig aan bod en wordt het verhaal veel te braaf en repetitief gebracht.

Tracklisting:

Doctor Cyclops - Oscuropasso

  1. Waterfalls
  2. The Monk
  3. Angel Savior In The Cannibal House
  4. Cobweb Hands
  5. Rotten Trolls

Line-up:

  • Alessandro Dallera – Drums
  • Francesco Filippini – Bas
  • Christian Draghi – Gitaar, Zang

Links: