Floor – Oblation

Floor – Oblation
Season of Mist, 2014

Het Amerikaanse trio Floor is terug van weggeweest. Opgericht in 1992 wist de band pas in 2002 het titelloze debuutalbum uit te brengen. Niet lang daarna werd de handdoek in de ring gegooid bij het uitbrengen van het tweede album Dove. Tweederde van de band besloot in 2010 een reünietourtje te doen en dit smaakte toch wel naar meer. Vandaar dat we nu met Oblation aan album nummer drie toe zijn.

De openings- en titeltrack is direct een aangename kennismaking. Een lekkere mix tussen stoner en doom, met daarbij de relaxte vocalen van Steve Brooks, die ook bekend is van zijn andere band Torche. Floor doet het trouwens zonder bassist en lost dat op door de gitaren erg laag te stemmen. Wel staat een van die gitaren toch wel wat te luid in de mix, wat voor een overheersend geluid zorgt. Op het zeven minuten durende Sign of Aeth na, wat met het titelnummer tot de betere nummers behoort, valt op dat we te maken hebben met voor stonerbegrippen erg korte songs, vaak amper drie minuten durend. Het blijft niet alleen bij stoner, ook laat de band af en toe een vleugje punk horen zoals bij Raised to a Star en gaat het tempo ook in andere nummers soms fors omhoog.

Oblation is een album dat niet direct makkelijk te plaatsen is, want het is veel meer dan alleen stonerdoom, maar toch wel prettig wegluistert, mede ook door de zang. Al met al een redelijk geslaagde terugkomst.

Tracklisting:
Floor - Oblation

  1. Oblation
  2. Rocinante
  3. Trick Scene
  4. Find Away
  5. The Key
  6. New Man
  7. Sister Sophia
  8. The Quill
  9. Love Comes Crushing
  10. War Party
  11. Homegoings and Transitions
  12. Sign of Aeth
  13. Raised to a Star
  14. Forever Still

Line-up:

  • Steve Brooks – Zang, gitaar
  • Anthony Vialon – Gitaar
  • Henry Wilson – Drums

Links: