Dio – This Is Your Life

Dio – This Is Your Life

Rhino, 2014

Niet geheel ten onrechte werd het album Angry Machines van Dio bij uitkomst halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw met de grond gelijk gemaakt. Ik heb de cd destijds voor een gulden of vijf uit de schappen van de plaatselijke platenboer getoverd en had destijds ook wat moeite met de ‘moderne’ koers die de kleine man voer. De afsluiter van die plaat, This Is Your Life, sprong er echter destijds voor mij in positieve zin uit. Het pianogedragen en bovenal Beatlesque nummer zou het wel eens goed op begrafenissen kunnen doen. Althans dat dacht ik toen. De makers van deze tribute moeten iets soortgelijks bedacht hebben toen ze dit nummer als afsluiter op dit eerbetoon voor Ronnie James Dio plaatsten.

This Is Your Life is een prima ode geworden aan met name de muziek van Dio in de periode van eind jaren ’70 tot en met de jaren ’80. Voornamelijk werk dus van Rainbow, Black Sabbath en de eerste solo-platen worden hier ten gehore gebracht. Een enkele cover was al bekend (de werkjes van Adranaline Mob, Killswitch Engage bijvoorbeeld), sommige leuk dan wel verrassend (Anthrax, Metallica, Tenacious D), andere teleurstellend (Rob Halford, Halestorm, Motörhead) en een enkeling dramatisch (het zal die blaartrekkende Doro zijn met haar galmende begeleidingsband). Voor de rest: prima, maar vooral schurkend tegen de originele versies.

Eerlijk gezegd ben ik niet zo van dit soort uitgaven. Het wordt immers nooit beter of spannender dan het origineel. Het bevestigt hooguit de bijzondere klasse van Ronnie James die met zijn vocalen een sterke song naar een klassenummer kon tillen. Mooi is dat de opbrengst van dit project ten goede komt aan de door wijlen Dio en zijn vrouw Wendy opgerichte stichting. Voor mij reden om de originele platen nog eens uit de kast te toveren.

Tracklisting:
dio

  1. Neon Knights – Anthrax
  2. The Last In Line – Tenacious D
  3. The Mob Rules” – Andranaline Mob
  4. Rainbow In The Dark – Corey Taylor, Roy Mayorga, Satchel, Christian Martucci, Jason Christopher
  5. Straight Through The Heart – Halestorm
  6. Starstruck – Motörhead ft. Biff Byford
  7. Temple Of The King – Scorpions
  8. Egypt (The Chains Are On)
  9. Doro

  10. Holy Diver – Killswitch Engage
  11. Catch The Rainbow – Glenn Hughes, Simon Wright, Craig Goldy, Rudy Sarzo, Scott Warren
  12. I – Oni Logan, Jimmy Bain, Rowan Robertson, Brian Tichy
  13. Man On The Silver Mountain – Rob Halford, Vinny Appice, Doug Aldrich, Jeff Pilson, Scott Warren
  14. Ronnie Rising Medley (featuring A Light In The Black, Tarot Woman, Stargazer, Kill The King) – Metallica
  15. This Is Your Life – Dio

Links: