Slaveatgod – The Skyline Fission

Slaveatgod – The Skyline Fission
Eigen beheer, 2014

De Griekse metalcore-formatie Slaveatgod windt er duidelijk geen doekjes om. Nee, zelfs het gebruik van spaties is te omslachtig voor dit vijftal uit Athene, zolang we dan wel willekeurig wat hoofdletters gebruiken (zie onderstaande Facebook-link). Nou daar doen we dus mooi niet aan mee. Blijft natuurlijk de vraag of het “Slav eat god”, of “Slave at god” is. De voorgestelde plaatsing van hoofdletters doet het eerste vermoeden maar de laatste is toch het minst absurd te noemen. Ik stel voor om deze kwestie terzijde te leggen en onze aandacht op de muziek te vestigen.

Metalcore dus, in dit geval met ouderwets zeikerige leadvocals in de refreinen en een schrijnend tekort aan goede breakdowns. Teveel Emmure-achtig debiel geram op open snaren en het lyrisch niveau van een tiener die voor school een gedicht moet schrijven. De band weet dus in eerste instantie niet bepaald een overtuigende indruk te maken. Totdat ik mijzelf erop betrap dat ik na een paar nummers toch aan het meeknikken ben en de refreintjes best catchy begin te vinden. Slaveatgod maakt het soort muziek dat je rationeel gezien om honderd verschillende redenen niet wil luisteren maar tegelijkertijd elke keer zich een weg weet te banen naar je playlist. Compacte nummers met degelijk songwriting en goede harmonieën, ik heb er nog steeds een zwak voor en dan maakt al het andere opeens niet zoveel meer uit.

The Skyline Fission is niet een album dat grote golven zal maken in het reeds oververzadigde metalcore-landschap. Met zijn krappe 30 minuten aan speeltijd vind ik het zelfs wat overdreven om daadwerkelijk van een volledig album te spreken, zeker van een band die zich de noemer “progressive” toe-eigent. Maar hoe je het ook wendt of keert, de muziek luistert fijn weg en dat is uiteindelijke het enige dat bij dit soort bands telt. Volgende keer weer obscure avant-gardistische post-black om lekker elitair over te doen.

Tracklisting:
Slaveatgod - The Skyline Fission

  1. Rumors About Steps Secure
  2. The Weakened’s Rest
  3. Wreck Age
  4. Corridors Swirl
  5. Downcast Parade
  6. Guiding Blight
  7. Ceased the Days
  8. Last Solace Attempt

Line-up:

  • Stelios – Basgitaar, toetsen
  • Sinnik – Gitaar
  • CRS – Gitaar
  • Joni Moas – Drums
  • Jon Howard – Zang

Links: