Countess – Ancient Lies And Battle Cries

Countess – Ancient Lies And Battle Cries
Barbarian Wrath, 2014

Het Nederlandse Countess bestaat sinds 1993 en het laatste live-optreden dateert ook al weer van 1998. Ancient Lies And Battle Cries is de eerste release sinds 2007 en de veertiende sinds de oprichting. Het lijkt dus eerder een studioproject van Orlok. In de beginjaren was Countess een pure blackmetal band, de laatste jaren sluipen er steeds meer traditionele heavymetal elementen in. Op Ancient Lies And Battle Cries versmelten deze twee muzikale stromingen nog meer tot een geheel.

Na een intro welke vaag herinnert aan het Bathory van weleer, trapt Countess af. De overwegend palm mute gespeelde riffs doen denken aan Iron Maiden en Judas Priest terwijl de vocalen (een rasperige, hese scream) duidelijk uit de blackmetal-hoek komen. Het stemgeluid van Orlok is uit duizenden (of 666-en zo u wilt) te herkennen, inclusief zwaar Nederlands accent. Tekstueel is er door de jaren heen weinig veranderd. Ook deze cd is een aanklacht tegen het christendom in al haar verschijningsvormen en de manier waarop het haar stempel drukt op de hedendaagse maatschappij.

Muzikaal varieert het zoals gezegd tussen ouderwetse blackmetal (Vengeance Of The Slain) en heavy metal (Pray For The Cult) Het is enerzijds knap dat Countess deze twee verschillende stijlen weet samen te smelten. Anderszijds wordt het enigszins voorspelbaar. Wanneer de eerste riff een bepaalde stijl vertegenwoordigt, weet je als luisteraar direct welke kant het opgaat en komen er weinig verrassingen meer vorbij. Misschien een idee om beide stijlen in de toekomst vaker in een en dezelfde song samen te voegen? Het zou de diversiteit ten goede komen en het eigen smoelwerk vergroten.

Er wordt achter de schermen gewerkt aan de samenstelling van een nieuwe line-up zodat de podia later van dit jaar ontheiligd kunnen worden. Met een goed album als Ancient Lies And Battle Cries op zak moet het lukken om voldoende publiek naar de zalen te trekken en kan Countess nog wel wat jaartjes mee.

Tracklisting:
Countess- Ancient Lies And Battle Cries

  1. Battle Sky
  2. Call Of The Ancient Pantheon
  3. By Hammer And Blood
  4. Vengeance Of The Slain
  5. Beneath The Eye Of Wisdom
  6. Confessions Of A Polytheist
  7. Pray For The Cult
  8. Cursed Seed Of Aten
  9. Burn The Throne
  10. The Last Temple

Line-up:

  • Orlok – Vocalen, basgitaar
  • Zagan – Gitaar

Links: