Shylmagoghnar – Emergence

Shylmagoghnar – Emergence
Eigen Beheer, 2014

Waaw zeg, van een fijne verrassing gesproken. Dit Nederlandse duo heeft een erg sterk debuut in elkaar gezet. Shylmagoghnar, nooit van gehoord trouwens, weet met zijn melodische blackmetal mijn aandacht van begin tot eind vast te houden. Nederland heeft er zomaar een toppertje bij.

Het enige waar ik aan twijfel is aan het feit of de drums wel zijn ingespeeld, aangezien ze van een heel hoog niveau zijn. Voor de rest niets dan overtuigende (pagan) meloblack met lange uitlopers in andere genres. Na een lange intro kom je op Emergence terecht, een nummer dat zo van het Forefather-album Steadfast zou kunnen komen. Het nummer is vooral instrumentaal, net als de rest van het album en dat is een goede zaak, want heel degelijk. De melodielijnen doen niet alleen aan Forefather denken trouwens, ook Windir komt in gedachten. Het daaropvolgende nummer klinkt meer als een creatie van Old Man’s Child, net als Squandered Paradise. Met Eternal Forest krijgen we opnieuw een stuk atmosferische Forefather achter de kiezen, heerlijk om bij weg te dromen.

De midtempo nummers spreken met niet altijd even hard aan, maar overall gezien is dit een zeer geslaagd meloblack-album met een vrij degelijke productie, veel sfeer en zeer fijn gitaarwerk. Goed idee trouwens om niet te veel grunt en screamwerk te introduceren in de nummers. Goed bezig.

Shylmagoghnar THG

Tracklisting:

  1. I Am the Abyss
  2. Emergence
  3. Edin in Ashes
  4. This World Shall Fall
  5. Squandered Paradise
  6. Eternal Forest
  7. The Cosmic Tide
  8. A New Dawn
  9. The Sun No Longer

Line-up:

  • Nimblkorg – Instrumenten
  • Skirge – Strot

Links: