Raus! & Perunwit – Under the Sign of the Black Sun

Raus! & Perunwit – Under the Sign of the Black Sun
Odium Records, 2014

Ja, de eeuwige discussie kan weer beginnen in hoeverre dit gewoon fout is of ongenuanceerd verkeerd is. Mij sprak vooral de beschrijving aan. Raus! brengt een mix van blackmetal en martial industrial, Perunwit is een volbloed pagan/folkmetalband. Heel verschillende muziek, maar een lid van Raus! maakt ook deel uit van die andere band, vandaar deze split.

Raus!, het nummer, zet meteen de toon. Pompende Ad Hominem, met militaristische industrial. Martial blackmetal, al dan niet met een ideologische boodschap en veel herkenbaarheid. Na dit nummer wordt het vooral duisterder en langzamer. Dreigende cadansen met tromgeroffel, “conventionelere” industrial à la Red Harvest zelfs. Wat het alleszins niet is, dat is bagger, iets wat meestal wel het geval is bij “foute” of provocerende bandjes. Raus! mag in mijn oren serieus genomen worden.

Ook Perunwit is een bovenste beste band. Veel percussie en ambient, een drumcirkel van mensen die vasthouden aan tradities en geluiden uit het verleden. Weinig tot geen metal te bespeuren, alleen folkmuziek, stevige folkmuziek. Het moge duidelijk zijn dat het contrast met Raus! groot is, veel groter kan haast niet. Industrieel versus folk, manueel versus digitaal. Verschillend en toch zo gelijkaardig.

Tracklisting: Dødsengel Split

  1. Raus! – Spirit ov Victory
  2. Raus! – Raus!
  3. Raus! – Ich bin Got
  4. Raus! – Genocidum Atrox
  5. Raus! – Go and Die with Honour
  6. Perunwit – Intro – Within the Chant of Raven Choirs
  7. Perunwit – Berserkir
  8. Perunwit – Blood, Honour and Sword Live?
  9. Perunwit – Retra
  10. Perunwit – Sunwheel

Line-up Raus!:

  • Aro – Samples, Fx, Drum, Percussie
  • Shadow – Keel, Gitaren

Line-up Dødsengel:

  • Aro – Drum, percussie, Keyboards
  • Boguslava – Percussie, zang

Links: