Hammerdrone – Clone of Europa

Hammerdrone – Clone of Europa
Eigen Beheer, 2014

Het Canadese Hammerdrone is klaar met zijn eerste langspeler en op zoek naar een platencontract. Clone of Europa vertelt ons verhalen uit de Griekse mythologie, iets waar ze in Canada blijkbaar ervaring mee hebben. Ook muzikaal sluiten ze aan bij stijlen uit het Europese vasteland, eerder dan bij hun landgenoten Antediluvian, Kataklysm of Gorguts.

Neen, opener Prometheus Is Murdered neigt meer richting Keep of Kalessin en hoe het zou klinken moesten zij een deathmetalzanger hebben. Snedige riff met een epische touch, een hoog tempo en wat melodie om het geheel op smaak te brengen. Toegegeven, het niveau van de Noren op hun best (Armada, Kolossus) halen ze geenszins, maar een moedige poging is het wel. Clone Of Europa neigt dan weer naar Amon Amarth, nog een band uit het hoge noorden. Veel meer melodie in de riffs en een feel die aan de viking-grootmeesters doet denken. Triumph is een trager nummer, met bij momenten bijna een metalcorefeel, terwijl Jevons Paradox pure melodeath is. En zo kabbelt het album voort, zonder stinkers, maar zonder echte uitschieters.

Conclusie na Clone of Europa: Hammerdrone is een band met redelijk wat potentieel die op hun debuutalbum een overtuigende prestatie neerzet. Waar het hen aan ontbreekt is een overtuigende rode draad en een echte smoel om hun sound wat herkenbaarder te maken. Dit geldt in het bijzonder voor Kelpie en Stormchaser, twee lange en sterke nummers. Die echter los lijken te staan van alles wat tot dan was gepasseerd en bovendien van elkaar…

Tracklisting:
 Hammerdrone - Clone of Europa

  1. Prometheus Is Murdered
  2. Subtle Knives
  3. Clone of Europa
  4. Triumph
  5. Jevons Paradox
  6. Death in the Yukon
  7. Wraiths on the Horizon
  8. Kelpie
  9. Stormchaser

Line-up:

  • Graham Harris- vocalen
  • Vince Cardellini – drums
  • Rick Cardellini – gitaar
  • Curtis Beardy – gitaar, vocalen
  • Steve Greenough – bas

Links: