Brother Firetribe – Diamond In The Firepit

Brother Firetribe – Diamond In The Firepit

Spinefarm, 2014

Het is al weer enige tijd geleden dat deze Finse AOR-formatie van zich liet horen. Heart Full Of Fire van Brother Firetribe stamt alweer uit 2008. Na zes jaar nog steeds in dezelfde samenstelling. Dus inclusief de gitaarspelende dwerg van Nightwish op de snaren.

Diamond In The Firepit is voor mij een lichtpunt in een tot op heden wat matig AOR-jaar, al vergoedt de nieuwe Night Ranger ook het nodige. Maar goed, we hadden het over Brother Firetribe. Twee woorden schieten mij in het algemeen te binnen bij deze Finnen: glad en professioneel. Bands die bij mij opdoemen in tussen mijn oren zijn Journey, maar meer nog Survivor en Pride Of Lions. Niet alleen heeft zanger Heino het timbre van Jimi Jamison, maar kent het songmateriaal van Brother Firetribe gelijke trekken met de uitermate geslaagde songs die Jim Peterik (van beide hiervoor genoemde acts) uit zijn koker schudt.

Het intro daargelaten telt Diamond In The Firetribe elf aanstekelijke AOR-nummers die klinken als een klok. Van uptempo rockers tot gevoelige ballads. Het is allemaal aanwezig en in balans. Minpuntje is wat mij betreft het gedateerde jaren ’80-toetsenwerk en het feit dat de gitaar behoorlijk naar de achtergrond is gedrongen. Die wegen echter niet op tegen de eerder gememoreerde sterkhouders in de vorm van het gedegen songmateriaal en de prima zang. Lekker zomers plaatje zoals ze anno nu helaas te weinig worden gemaakt. Nu maar hopen dat het minder dan zes lentes duurt voordat er een vervolg aan wordt gegeven.

Tracklisting:
bof

  1. Intro
  2. Love Is Not Enough
  3. Far Away from Love
  4. For Better or for Worse
  5. Desperately
  6. Edge of Forever
  7. Hanging by a Thread
  8. Trail of Tears
  9. Winner Takes It All
  10. Tired of Dreaming
  11. Reality Bites
  12. Close to the Bone

Line-up:

  • Pekka Ansio Heino – zang
  • Emppu Vuorinen – gitaar
  • Jason Flinck – bas
  • Tomppa Nikulainen – keyboards
  • Kalle Torniainen – drums

Links: