Abysmal Torment – Cultivate The Apostate

Abysmal Torment – Cultivate The Apostate
Willowtip, 2014

Het minuscule eilandje Malta is bij de meeste mensen bekend vanwege zijn ridderorde en de heerlijke chocoladekoekjes. Weinigen weten dat het dwergstaatje ook een uitstekende metalband heeft voortgebracht: Abysmal Torment, een vaste naam in het brutale deathmetal-wereldje en een regelmatige gast op Neurotic Deathfest.

Cultivate The Apostate is album nummer drie vanwege dit viertal en zal net als de voorgangers fans van brutale deathmetal aanspreken. Abysmal Torment blaast je niet weg met over the top primitiviteit, snelheid of agressie, maar lijkt puur op stijl de klus te klaren. Alles klinkt zoals het moet horen, beredeneerd, strak en zonder enig zwak punt. De band overdrijft niet met breakdowns (pas tijdens Dead in the Flesh steekt een vleugje slam de kop op) en verliest zich niet in technische hoogstandjes. Neen, Cultivate The Apostate is gewoon echt strak, de plaat klopt gewoon.

Hoe slaagt Abysmal Torment erin het allemaal interessant te houden? Ten eerste is de band een uitstekende optelsom van bijzonder sterke delen: de gitaren, drums, bas, maar vooral de zang is van uitstekende kwaliteit. Bovendien zijn de songs goed geschreven, ze hebben voldoende diepgang en variatie om je aandacht vast te houden en niet meer los te laten. Dit is zonder twijfel een van de betere brutal death-platen van dit jaar (na The Necrotic Manifesto uiteraard). Al moet gezegd dat met een speeltijd van een uur Cultivate The Apostate wel aan de lange kant is, zelfs voor zo’n sterke plaat.

Tracklisting:
 Abysmal Torment - Cultivate The Apostate

  1. Whispering Venomous Ones
  2. Host of the Swine
  3. Communion of Ejaculation
  4. Dead in the Flesh
  5. Metamorphis of the Maggots
  6. Strangled Within Coils
  7. Amidst Your Scorched Barren Shrine
  8. Hang Them High
  9. Dawning New Aeon
  10. Malkuth
  11. Conjured to Serve None
  12. Hymn to Lucifer
  13. Cultivate the Apostate

Line-up:

  • Nick Farrugia – vocalen
  • Max Vassallo – drums
  • David Depasquale – gitaar
  • Karl Romano – bas

Links: