Ringworm – Hammer of the Witch

Ringworm – Hammer of the Witch
Relapse, 2014

Ringworm bestaat al sinds 1991 waarbij tussen 1994 en 1999 een pauze werd genomen. Het Amerikaanse gezelschap wordt gezien als een metalcorepionier en dan bedoel ik niet die melodieuze metal met refreintjes met cleane zang die daar nu onder valt. Nee, Ringworm combineert thrash metal en hardcore op een geweldige en vooral explosieve manier.

Dawn of Decay opent met onheilspellende strijkers, maar al snel wordt de slopende hardcoregroove ingezet, de boel barst los en Human Furnace blaft schuimbekkend zijn teksten door de microfoon, toch blijft dat duistere sfeertje over de gehele plaat hangen. De gitaarriffs zijn lekker scherp en gebalanceerd waarbij veelvuldig de beste Slayer-achtige riffs in tijden uit de mouw worden geschud, ook zijn de sporadische gitaarsolo’s erg goed gespeeld en die brengen een vleugje melodie mee. Ringworm heeft een ijzersterke ritmesectie die de hoge punktempo’s met vuur brengt en tijdens de metalpassages laat de drummer de dubbele bas rollen, dit hoor je vooral goed op de titeltrack. Ook is de raggende basgitaar behoorlijk aanwezig op deze plaat, iets wat ik toejuich.

Ringworm brengt zijn muziek retestrak en opgefokt zonder al te veel poespas, gewoon veertig minuten lang beuken geblazen. Dat is ook het enige kleine puntje van kritiek: het album duurt net iets te lang. Stil blijven zitten is echt niet mogelijk bij het beluisteren van Hammer of the Witch: van de breakdowns tot het thrashy riffwerk. Heerlijke plaat!

Tracklisting:
Ringworm – Hammer of the Witch

  1. Dawn of Decay
  2. Bleed
  3. Leave Your Skin at the Door
  4. Exit Life
  5. Psychic Vampire
  6. King of Blood
  7. I Recommend Amputation
  8. Hammer of the Witch
  9. We’ll Always Have the End
  10. One of Us Is Going to Have to Die
  11. Vicious Circle of Life
  12. Die Like a Pig
  13. Height of Revelation

Line-up:

  • Human Furnace – Zang
  • John Comprix – Gitaar
  • Matt Sorg – Gitaar
  • Ed Stephens – Bas
  • Danny Zink – Drums

Links: