Echoes – The Pursuit

Echoes – The Pursuit
Invictus Media, 2014

Het Britse Echoes bestaat sinds 2010 en na de EP With an Eye on the Shoreline and a Hand to the Sea uit hetzelfde jaar heeft het even geduurd voordat het debuutalbum er was. The Pursuit werd in maart op de wereld losgelaten.

Echoes zet in de begintonen van Empty Lungs echt een muur van geluid neer waarbij de zware ritmegitaarpartijen donderen en de zeer melancholische, tremolerende leadgitaar die boven de waas uitschreeuwt. De grootste invloed van de band is zonder twijfel post-rock als Mogwai en Explosions in the Sky. Dit is vooral goed te horen in de gevoelige en harmonieuze gitaarpartijen in de rustige, bijna ambient-achtige gedeeltes en de opzet van de tracks, het gezelschap gebruikt de typische hard/zacht-dynamiek door het gehele album. Toch hoef je op The Pursuit geen tien minuten durende tracks (See & Believe is het langste met zijn acht minuten) te verwachten, het grootste gedeelte klokt rond de vijf minuten. Een andere invloed van Echoes is namelijk post-hardcore, iets dat vooral in de vocalen en de meeslepende drums tevoorschijn komt. Joshua Thurbin heeft een goede schreeuw in petto waarbij een licht gevoel voor drama te horen is. Met deze combinatie heeft dit gezelschap aan landgenoot Acres een goede muzikale verwant.

Er lijken weinig problemen te zijn, ware het niet dat The Pursuit behoorlijk eenvormig is. Iedere track heeft hetzelfde verloop, de akkoordenprogressies verschillen verdomd weinig van elkaar per track en daardoor is het indrukwekkende gevoel van de eerste drie tracks als sneeuw voor de zon verdwenen naar het einde toe, ook lijkt 53 minuten dan lang te duren. De veelbelovende Britten weten hoe ze tracks op moeten bouwen met gelaagde gitaarpartijen, nu moeten ze gaan proberen het op andere wijzes toe te passen.

Tracklisting:
Echoes – The Pursuit

  1. Empty Lungs
  2. Leaving None Behind
  3. The Pursuit
  4. Honour Lost
  5. Rivers
  6. For What It’s Worth
  7. Wooden Hearts
  8. Safe It Seems
  9. Navigate
  10. See & Believe

Line-up:

  • Joshua Turbin – Zang
  • Karl Koch – Gitaar
  • Angus Cadden – Gitaar
  • Steve Tolloczko – Bas
  • Oliver Todd – Drums

Links: