Misery Index – The Killing Gods

Misery Index – The Killing Gods
Season of Mist, 2014

Oerdegelijk, dat is het minste wat je van Misery Index kan zeggen. Hun catalogus bevat weinig zwakke momenten, maar toch mist de band het aanzien van landgenoten als Dying Fetus. Met The Killing Gods bewijst de band in ieder geval opnieuw dat ze meespelen op het hoogste niveau.

Te beredeneerd voor pure grindcore, te chaotisch voor pure deathmetal, dat vat Misery Index een beetje samen. Snelheid, agressie en waanzin afgewisseld met klinische drums, retestrakke riffs en kraakheldere solo’s. Deathmetal chugfestijnen (Conjuring the Cull) worden afgelost door razendsnelle passages (The Harrowing) met hier en daar sporen van hardcore (Gallows Humor, Colony Collapse). De kracht van Misery Index ligt hem op The Killing Gods in de onwaarschijnlijke mix van verschillende invloeden en stijlen die in elk nummer op geheel natuurlijke wijze een enorm sterk geheel vormen. Elk nummer is een compositie die zonder moeite versnelt en vertraagt, de aandacht opeist en deze niet meer loslaat. Dat maakt van dit album in zijn geheel een bijzonder sterke en gevarieerde plaat.

Liefhebbers van moderne deathmetal, klinische grindcore en extreem goede/goede extreme muziek kunnen niet om Misery Index heen. Met The Killing Gods zetten ze zichzelf zonder problemen opnieuw op de kaart als een van de sterkhouders van de Amerikaanse metalscene. Oerdegelijk dus.

Tracklisting:
 Misery Index - The Killing Gods

  1. Urfaust
  2. The Calling
  3. The Oath
  4. Conjuring the Cull
  5. The Harrowing
  6. The Killing Gods
  7. Cross to Bear
  8. Gallows Humor
  9. The Weakener
  10. Sentinels
  11. Colony Collapse
  12. Heretics

Line-up:

  • Jason Netherton- vocalen, bas
  • Adam Jarvis – drums
  • Mark Kloeppel – gitaar, vocalen
  • Darin Morris – gitaar

Links: