Anette Olzon – Shine

Anette Olzon – Shine
EarMUSIC, 2014

Als je bij Nightwish hebt gezongen, dan moet je vroeg of laat de solo-tour op. Waar Tarja het echter allemaal erg herkenbaar hield voor haar fans, maakte Anette er wel behoorlijk wat anders van. Op Shine werkt ze onder andere samen met Stefan Örn, die in 2011 het nummer schreef dat mee mocht doen met het Eurovisie Song Festival, en daarnaast ook met diverse andere pop- en rockartiesten uit Finland.

Je hoort misschien al welke kant het op zal gaan, maar toch is dit soloplaatje van mevrouw Olzon niet meteen iets dat op de eerste de beste radiopost zal verschijnen. Bovenal is het enorm rustig gebracht, wat meteen al ver van het bed is van elke Nightwish-fan, zelfs voor elke metal- of rockfan zal het even wennen worden. Een semi-akoestisch sfeertje met een licht atmosferische toets en enkele rock-opflakkeringen, dat is waar Anette op erg beheerste wijze op inzingt. Het gaat haar, als je het mij vraagt, veel beter af dan bij haar voorgaande zangpresentaties. Het is vocaal ook minder intens en moeilijk uiteraard, al ben ik wel te vinden voor dit zoete, softe poprock-sfeertje met hier en daar een elektronische vibe erin.

Voor de fans van de twee vorige, stevige Anette-platen wordt het appelen met peren vergelijken. Best van dat niet te doen en dan ook meteen mee te geven dat je wat andere vruchten in je mand krijgt als je dit solo-debuut een kans geeft. Soft, misschien ééntonig voor sommigen, maar voor anderen ongetwijfeld een prima luisterplaat die niet te fel buiten de lijntjes kleurt. Een mooi en rustgevend muzikaal palet voor de minder hoge, gecontroleerde zangstijl van Anette Olzon.

Tracklisting:

Anette Olzon - Shine

  1. Like A Show Inside My Head
  2. Shine
  3. Floating
  4. Lies
  5. Invincible
  6. Hear Me
  7. Falling
  8. Moving Away
  9. One Million Faces
  10. Watching Me From Afar

Line-up:

  • Anette Olzon – Zang

Links: