Meadows End – The Sufferwell

Meadows End – The Sufferwell
Eigen Beheer, 2014

21 jaar zou deze band al bestaan. Dat is lang. Toch is dit pas het tweede album van Meadows End. Een teken aan de wand? Daar ging in vanuit.

Meadows End is eigenlijk een groep van vrienden die opgroeide met Gothenburg melodeath, maar volgens mij ook een zwak had voor Noorse symfonische blackmetal à la Dimmu Borgir. Je hoort beide zaken namelijk terug in de muziek, die mooie orkestraties laat horen in combinatie met typisch Zweeds modern melodische metalwerk. Virtuositeit wordt niet buitenspel gezet en meer dan eens krijg je van het heavy gestemde snaarcompartiment een epische vibe mee. Belangrijk om weten is wel dat Meadows End geen overlappingen heeft met core-stijlen, iets wat vele collega’s in Zweden wel vertonen (Construcdead en co). Dit gaat veeleer richting In Mourning uit. Ook cleane zang is uit den boze, er is genoeg symfonisch geluid aanwezig om het gladjes naar binnen te laten gaan. De gruntzang moet je dus onversneden verteren en daar is helemaal niets mis mee, de beste man doet dat zeer solide.

Ik ben niet overtuigd van ieder nummer, maar er staat geen enkele echte vuller op. Hier en daar wat foutjes in de mix en de timing wel. Gelukkig is het totaalplaatje interessant en stevig genoeg om van begin tot einde te beluisteren.

Tracklisting:
Meadows End

  1. Kings of Greed
  2. Trench of Souls
  3. Ur Askan
  4. Devilspeed Loathekill
  5. Reap
  6. Under a Canopy of Stars
  7. Hung in Gallows by Dawn
  8. This Coming Nightfall
  9. Funeral of a Porcelain Doll
  10. Masses Flee
  11. Insurrection

Line-up:

  • Mats Helli – Bas
  • Daniel Tiger – Drums
  • Jan Dahlberg – Gitaar
  • Robin Mattsson – Keyboards
  • Johan Brandberg – Grunt
  • Rikard Öqvist – Gitaar

Links: