The Gathering – Always… (rerelease)

The Gathering – Always… (rerelease)

Peaceville, 2014

Eén van de leukste optredens die ik in 2012 heb gezien was het optreden van The Gathering op Dokk’em Open Air. De band speelde in de originele samenstelling nummers van hun debuutplaat Always…. Deze reünie kende slechts enkele optredens en was, voor sommigen helaas, eenmalig. Krap twee jaar later wordt Always… door Peaceville opnieuw uitgebracht. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

Deze uitgave kent twee schijven. Op beide staat het originele album uit 1992. Geen extra nummers, demo’s of wat al dies meer zij. Cd twee bevat het album in een alternatieve mix van Attie Bauw, een producer die in de jaren ’90 ook nog eens met Rob Halford werkte. Persoonlijk ben ik niet zo van de remixen en ook Always… wordt er niet ineens een veel beter album op.

Always… heeft echter wel zijn charme. In een tijd dat de doom-death via Britse acts als Anathema, Paradise Lost en My Dying Bride voet op Europese bodem zette bracht het piepjonge Brabantse gezelschap een album dat in lijn lag met die van de grote jongens. Oké, het is allemaal wat minder grimmig en de grunt van Bart is nou niet direct bijzonder, maar Always… heeft anno 2014 nog zeker zijn momenten. Fans van de band hebben deze natuurlijk al in huis, voor hen was het in 2001 verschenen Downfall-album interessanter. Ik had hem echter nog niet, dus ik ben er tevreden mee.

Tracklisting:
tg

  1. The Mirror Waters
  2. Subzero
  3. In Sickness and Health
  4. King for a Day
  5. Second Sunrise
  6. Stonegarden
  7. Always…
  8. Gaya’s Dream

Line-up:

  • Jelmer Wiersma – gitaar
  • René Rutten – gitaar
  • Hugo Prinsen Geerlings – bas
  • Hans Rutten – drums
  • Bart Smis – zang
  • Frank Boeijen – toetsen
  • Marike Groot – zang

Links: