Emptiness – Nothing but the Whole

Emptiness – Nothing but the Whole
Dark Descent Records, 2014

Emptiness is zonder twijfel het best bewaarde geheim van de Belgische underground. Het viertal bracht één oerdegelijke (Error), één sterke (Guilty to Exist) en één fenomenale (Oblivion) plaat uit. Hun nieuwste langspeler Nothing But The Whole is simpelweg buiten categorie, en dat zowel in positieve, als in negatieve zin.

Ik verklaar me nader. Enkele elementen die voor mij Emptiness een van de betere Belgische metalbands maakte, blijven op deze plaat jammerlijk achterwege. Hoewel de donkere sfeer, de geniale, half-gefluisterde grunt van Phorgath en de volle productie overeind blijven, is het lang zoeken naar de allesverpletterende riffs, de duistere ambient/noisepassages en de agressie van de vorige platen. Emptiness heeft het namelijk over een andere boeg gegooid, Nothing But The Whole is een bijzonder complexe, moeilijk toegankelijke plaat. Niet de plaat waar ik als fan op zat te wachten alvast.

Emptiness gebruikt zijn kenmerkende, donkere sound om een heel sfeervolle, trage en dreigende sfeer neer te zetten. Op Nothing But The Whole domineren de tragere nummers, die verraderlijk voortkabbelen zonder ooit los te barsten. Onder meer het titelnummer en Behind The Curtains bevinden zich in deze categorie. Bij de eerste luisterbeurt bedrieglijk eenvoudig, maar het album nodigt je uit om het beter te ontdekken. Plots valt vooral het complexe spel van drummer Jonas Sanders op, die de nummers de nodige diepgang meegeeft. Zeker in The Past Is Death steelt hij de show.

Het vorige werk van Emptiness indachtig bleef ik lang op mijn honger zitten, wachtend tot de nummers echt zouden losbarsten. Het plotse gebruik van de cleane vocalen in All Is Known was echt heel erg wennen, zeker omdat het uitgroeit tot een lang uitgesponnen nummer. Opvolger Tales Of A Burning Man is dan weer wel de brok energie waarop ik zat te wachten. Het album blijft zo onvoorspelbaar, zelfs als je denkt dat je het hebt doorgrond.

Na meerdere luisterbeurten wordt duidelijk dat dit album je niet zomaar loslaat. Het is overduidelijk Emptiness, maar niet hoe je ze kent. Misschien is dit wel een eerste poging tot -na het succes van alle post-blackmetal- post-deathmetal te maken. Ik zei het al, Nothing But The Whole is op meerdere manieren buiten categorie. Emptiness heeft zich aan een sprong in het duister gewaagd, en nodigt iedereen uit om mee te springen. Op eigen risico welteverstaan, maar ik kan je de sprong wel aanraden.

Tracklisting:
 Emptiness - Nothing but the Whole

  1. Go and Hope
  2. Nothing but the Whole
  3. Behind the Curtain
  4. All is Known
  5. Tale of a Burning Man
  6. The Past is Death
  7. Lowland

Line-up:

  • Phorgath- vocalen, bas
  • Jonas Sanders – drums
  • Olve J.LW – gitaar, vocalen
  • Phil Pieters Smith – gitaar

Links: