Herder – Gods

Herder – Gods

Reflections Records , 2014

Drie jaar geleden werd er lovend gesproken over het debuut van een toen nog jonge band. Nu zijn we twee EP’s verder en staat er al sinds enige tijd een nieuwe zanger achter de microfoon. Op de EP Doomed hebben we al kunnen horen dat de band gegroeid is en daarom ben ik ook zeer benieuwd wat Gods ons gaat brengen.

Eén nummer van die EP vinden we hier ook terug, namelijk Stab. Maar laten we eerst beginnen met de instrumentale opener Genesis 329. Hier wordt gelijk de basis gelegd met lekkere zware riffs waarover heen de lead ruimte krijgt om wat stoner melodielijnen neer te leggen. Dat ook de hardcore roots niet vergeten worden bewijst Betrayer, Deceiver waarop de agressie en ”in your face” mentaliteit van de band direct weer sterk naar voren komt. Dit keer is het allemaal wat meer volwassen vorm gegeven met een veel voller geluid en ook de ruimte voor een vertraging waarin er veel ruimte wordt gelaten voor de sologitaar. Gods voegt zelfs wat oosterse klanken toe aan het geheel zonder hiermee aan kracht in te boeten.

Pythia behoort tot één van mijn favorieten vanwege de slepende riff en het bijna aanstekelijke refrein wat er live zeker voor gaat zorgen dat er nekken gaan breken van de harde klappen met het hoofd die dit nummer uitlokt. Hierna krijgen we oude bekende Stab met een behoorlijk vettere productie waarop Asylums Of The Forgotten volgt dat ingeleid wordt door keelgezang en de ferme klappen van Tom voordat er zeven minuten slepende en ronkende sludge voorbij komen. Hierna volgt haast als gebruikelijk nu wederom een vrij vlotte beuker zoals de titel zelf eigenlijk al aangeeft, Maelstrom, waarna we het tweede deel van FOAD, heel toepasselijk FOAD II geheten, krijgen. Dit is een meer midtempo beuker waarbij er zeker richting het einde wat zuidelijke invloeden in terug te horen zijn. Met Blood For Life en afsluiter Soul Harvester stappen we nog even wat meer het doom paadje op en sleept de band je aan je haren naar het einde met je gezicht in de modder.

Herder laat op Gods horen gegroeid te zijn. Niet enkel qua songwriting zijn ze volwassener geworden maar ook op productioneel vlak is er dit keer behoorlijk werk geleverd. Alles staat er behoorlijk vet in en het geluid is echt solide, zowel in de hoge tonen als in het laag is het behoorlijk duidelijk. Herder is nog steeds harder maar bovenal volwassener geworden en levert met Gods een uitstekend tweede album af.

Herder-Gods
Tracklisting :

  1. Genesis 329
  2. Betrayer, Deceiver
  3. Gods
  4. Pythia
  5. Stab
  6. Asylums Of The Forgotten
  7. Maelstrom
  8. FOAD II
  9. Blood From Life
  10. Soul Harvester

Line-up:

  • Ché Snelting – Vocalen
  • JB – Gitaar
  • Marc – Bas
  • Jeroen – Gitaar
  • Tom – Drums

Links: