Cradle Of Filth – Total Fucking Darkness

Cradle Of Filth – Total Fucking Darkness
Cacophonous Records, 2014

Het Engelse Cradle Of Filth wordt gezien als een van de pioniers van de tweede golf blackmetal waarbij er symfonische invloeden in de muziek verweven werden. Het oeuvre behelst inmiddels een tiental reguliere cd’s, een aantal DVD’s, remixes en heruitgaven. Omdat de opvolger van The Manticore And Other Horrors nog op zich laat wachten brengen ze nu de Total Fucking Darkness demo opnieuw uit. De demo is opnieuw gemasterd en deze release wordt aangevuld met niet eerder uitgebracht en extra materiaal.

Wat mag je verwachten van Total Fucking Darkness? Ten eerste is het geluid erg dun en wordt het in de snelle gedeeltes al gauw een brei van geluid. Er was duidelijk nog geen megabudget zoals in latere jaren om in een kwaliteitsstudio op te nemen. De rehearselnummers zijn waarschijnlijk op een avond opgenomen. Dat zou verklaren waarom de gitaren dan ook steeds valser klinken.

Ten tweede wordt duidelijk waarom sommige nummers nooit op een reguliere cd terecht zijn gekomen. Daarvoor doen ze kwalitatief namelijk onder voor de nummers die de cd’s wel haalden. Om het positief te zeggen: Cradle Of Filth heeft compositorisch gezien grote stappen gezet.

En ten derde was Dani’s stem nog niet aan slijtage onderhevig. Hij beschikt op Total Fucking Darkness nog over zijn extreem hoge stem en een diepe grunt. Hoewel de blackmetal invloeden overduidelijk aanwezig zijn, wordt ook duidelijk dat Cradle Of Filth als deathmetal band is begonnen.

Voor fans van Cradle Of Filth die deze nummers nog niet in huis hadden is het een mooie gelegenheid om de collectie compleet te maken. Zij die zich niet storen aan een underground productie of nieuwsgierig zijn naar de ontwikkeling van de band aan het begin van hun carriere hebben nu een mooie gelegenheid om dat te doen.

Tracklisting:
Cradle Of Filth - Total Fucking Darkness

  1. Spattered In Faeces (Goetia LP 1992)
  2. The Black Goddess Rises (Total Fucking Darkness demo 1992)
  3. As Deep As Any Burial (Total Fucking Darkness demo 1992)
  4. Unbridled At Dusk (Total Fucking Darkness demo 1992
  5. The Raping Of Faith (Total Fucking Darkness demo 1992)
  6. Fraternally Yours,666 (Total Fucking Darkness demo 1992
  7. Devil Mayfair (Advocatus Diaboli) (Samhain rehearsal 1992)
  8. The Black Goddess Rises (Samhain rehearsal 1992)
  9. The Raping Of Faith (Samhain rehearsal 1992)
  10. Unbridled At Dusk (Samhain rehearsal 1992)

Line-up:

  • Dani Filth – Vocalen
  • Paul Allender – Gitaar
  • Paul Ryan – Gitaar
  • Robin Graves – Basgitaar
  • Darren J. White – Drums
  • Benjamin Ryan- Keyboards

Links: