Chordewa – Recast Gear For The Mindcraft Course

Chordewa – Recast Gear For The Mindcraft Course
Haarbn Productions, 2014

Progressieve black uit Moldavië, het is eens wat anders. Chordewa bracht op eigen houtje reeds twee EP’s de markt op en presenteert dit jaar een debuutplaat. Eén ding is zeker: dit is een band die wel degelijk heel wat aandurft en dus ook wat inlevingsvermogen vraagt. Geef dit dikke half uur dus enkele spinbeurten alvorens er een oordeel over te vellen.

Ik hoor erg veel in de muziek van dit vijftal en het spreekt me na elke luisterbeurt meer aan. Het gaat van de complexiteit van een latere Emperor, het modernere Dimmu Borgir tot het melodische weefsel van In Flames. Ook vocaal knoopt de band bij deze laatste op heel wat momenten aan. Misschien dat die vocale lading soms nog iets te droog en bekend in de oren klinkt hierdoor. Daarnaast duiken er echter ook clean vocal stukken op die er samen met de wazige elektronische/synth golven en deathmetal-hints een behoorlijk modern zaakje van maken. Niet enkel agressie en melancholie dus, maar ook a-ritmische drums en structurele complexiteit met een heleboel variatie, zowel op muzikaal als vocaal niveau. Hier en daar met stukken waar je echt voor moet zijn, zoals aan het begin van My Abstract Kinetic, dat wel erg apart is ingezongen.

Een In Flames-gevoel op vlak van melodisch geweld en melancholie, maar dan gebracht op erg diverse, technisch hoogstaande en moderne manier. Petje af voor wat Chordewa hier presenteert. Zeker geen materiaal voor de vastgeroeste blackmetal fan, maar wie een mix van moderne prog en blackmetal aandurft, moet dit zeker eens een kans (of drie) geven.

Tracklisting:

Chordewa - Recast Gear For The Mindcraft Course

  1. Psyche In The Shell
  2. Mindcraft Course
  3. The Spiral
  4. TransScope
  5. My Abstract Kinetic
  6. Agonist

Line-up:

  • Tudin – Bas
  • Dimitrenco Constantin – Drum, Percussie
  • Kinzyr – Gitaar
  • Norreh – Keyboard, Piano
  • Traumer – Zang

Links: