Dub Buk – ???x

Dub Buk – ????
Eastside, 2014

Dub Buk is een Oekraïens collectief met nogal een extreemrechtse reputatie. Omdat het bij Zware Metalen om de muziek is te doen, krijgt ook ???? (Nagel) een eerlijke kans. Omdat mijn Oekraïens niet op punt staat, ga ik de songtitels niet voor jullie vertalen, dat moet je zelf maar doen.

Dub Buk staat bekend als een black/paganmetal collectief. Wat meteen opvalt aan deze plaat is de mechanische sound van de drums. Misschien een bewuste keuze gezien het artwork van ????, maar bij momenten wel enigszins storen. De drums domineren ook de erg strakke riffs, waardoor er werkelijk geen ontsnappen aan is. Die riffs zijn dan weer wel uitstekend, ze doen me bij momenten denken aan het ouder werk van Månegarm. Erg veel tierlantijntjes moet je niet verwachten. Keyboards, violen of doedelzakken blijven achterwege. Eenvoudig maar uiterst efficiënt verleiden de meeste nummers je wel tot het nodige headbanggeweld. Origineel klinkt het echter niet, meer nog, voor een band met zo’n ‘kwaadaardige’ reputatie klinkt dit net iets té gelikt. De langere composities van eerder werk van deze band blijven hier volledig achterwege en worden vervangen door uiterst professionele nummers, die over het algemeen wel redelijk steriel klinken.

Verrassen doet Dub Buk in ieder geval niet. Veel origineels is hier niet te vinden, maar gelukkig wel enkele aangename nummers.

Tracklisting:
 Dub Buk - ????

  1. ????
  2. ????????? ?????????
  3. ???? 917
  4. ?????? ??????
  5. ?????
  6. ?????? ???
  7. ?-???????
  8. ??????
  9. Execute Them All (Unleashed)

Line-up:

  • I.Z.V.E.R.G. – vocalen, bas
  • Vsesvit – drums
  • Istukan – gitaar
  • IngWAR – gitaar

Links: