Diablo Boulevard – Follow The Deadlights

Diablo Boulevard – Follow The Deadlights
Sony Music Entertainment, 2014

Diablo Boulevard, of Blvd. voor de vrienden, is dit jaar toe aan een derde full-length. De platen van de metalband rond Belgisch komiek Alex Agnew waren tot op heden volledig aan me voorbij gegaan en daar moest nu noodzakelijkerwijs verandering in komen. De vorige twee platen zijn ook niet tot bij onze redactie gekomen, maar door de Suburban link en onder de vleugels van Sony komt daar dit keer verandering in. Follow The Deadlights dus.

Het is niet moeilijk om te verstaan waarom deze band een professionele loopbaan uitbouwt met de muziek die ze brengt. Mooi afgeborstelde hardrock met gemikte grooves, verzorgde gitaarlagen en een erg toegankelijke verhaal voor elke fan van het genre. Hier en daar een voorspelbare versnelling, erg vaak monotone en taaie rockfases. Het Danzig-imago zijn ze ondertussen ook wel kwijt, al brengt Alex nog steeds de gebruikelijke vocale mix van The Misfits en Volbeat aan. Het probleem met Diablo Boulevard blijft bij mij echter, dat ze nergens echt een eigen identiteit weet te schetsen. De sound is machtig, de zang is helder en stevig (de grunts zijn verschrikkelijk), de gitaarlagen zijn technisch, de bas brengt een extra laag aan, maar nergens biedt het een echte meerwaarde binnen het genre, zelfs niet op een track met meer groove zoals Fear Is For The Enemy. Dan liever afsluiter Inhuman waar een duidelijke opbouw en wat sentiment in kruipt.

Ik vraag me na deze plaat vooral af waarom Diablo Boulevard een dergelijk succes heeft. Het antwoord is wellicht niet ver te zoeken. De band brengt dan wel een kwalitatieve sound en elk van de leden kent zijn rol binnen de band, maar dit is nergens vernieuwend en zelfs nergens écht spannend te noemen. Een commercieel product voor de fans van mooi gebrachte, herkauwde melodische hardrock.

Tracklisting:

Diablo Boulevard - Follow The Deadlights

  1. Beyond The Veil
  2. Get Up 9
  3. Follow The Deadlights
  4. Son of Cain
  5. We Are Legion
  6. Fear Is For The Enemy
  7. Peace Won By War
  8. End of Time
  9. Rise Like Lions
  10. Inhuman

Line-up:

  • Andries Beckers – Gitaar
  • Alex Agnew – Zang
  • Tim Bekaert – Bas
  • Kris Martens – Drum
  • Dave Hubrechts – Gitaar

Links: