Anubis Gate – Horizons

Anubis Gate – Horizons

Nightmare Records, 2014

Eind vorig jaar verscheen de EP Sheep dat voornamelijk bestond uit covers. Collega Korremans was echter danig onder de indruk van de eigen compositie van de Deense band. In de eerste helft van 2014 verschijnt dan toch eindelijk album nummer zes als opvolger van het uit 2011 stammende Anubis Gate.

Het vorige album was het eerste album waarop bassist Henrik Fevre ook de zang voor zijn rekening nam. Niet onverdienstelijk. En op Horizons meer dan goed. Zijn dromerige, licht ijle stem past prima bij de progressieve metal die bol staat van ritmische wendingen. Strakke riffs en fraaie toetspartijen die de achtergrond prima inkleuren.

Anubis Gate kiest deze keer niet voor de makkelijke weg. Het songmateriaal is, hoewel behoorlijk uptempo, niet per se voor de hand liggend. Meerdere luisterbeurten zijn dan ook nodig om Horizons op waarde te schatten. Ben je er eenmaal doorheen dan kan je niet anders dan constateren dat de Denen waarschijnlijk hun beste plaat hebben gemaakt en in het genre één van de betere platen van 2014.

Niet alleen is de dynamiek binnen de afzonderlijke nummers van zodanig niveau dat de songs niet vervelen, over de gehele linie is Horizons een boeiende luisterervaring. De band speelt met tempo, ritme en de zanglijnen liggen prima in het gehoor. Houd je van bands als wijlen Sieges Even, Circus Maximus dan kan je Horizons met een gerust hart binnenhalen. Op een nummer als Breach Of Faith klinken de Denen ook even als Dream Theater. Gelukkig heeft Anubis Gate meer dan genoeg eigen smoel om niet als kloon van die band te worden weggezet. De band levert met Horizons jaarlijstmateriaal op.

Tracklisting:

anubis gate

  1. Destined To Remember
  2. Never Like This (A Dream)
  3. Hear My Call
  4. Airways
  5. Revolution Come Undone
  6. Breach of Faith
  7. Mindlessness
  8. Horizons
  9. A Dream Within A Dream
  10. Erasure

Line-up:

  • Kim Olesen – gitaar, toetsen
  • Henrik Fevre – bas, zang
  • Michael Bodin – gitaar
  • Morten Gade Sørensen – drums

Links: