Incantation – Dirges of Elysium

Incantation – Dirges of Elysium
Listenable Records, 2014

Twee jaar na het goed ontvangen Vanquish in Vengeance mogen we langspeler nummer tien van Incantation verwelkomen. Een heugelijk feit, alleen al omdat deze veteranen uit Pennsylvania in hun vijfentwintigjarige bestaan zelden tot nooit hebben teleurgesteld. Het is één van die deathmetalbands die zich jaar in, jaar uit op geslaagde wijze blijft vasthouden aan dat mooie stramien dat zich ook wel vol trots ‘old school deathmetal’ laat noemen. Dirges of Elysium draait hier nu zijn rondjes, op vol volume.

Een onheilspellende intro (karakteristiek voor de band) gaat vooraf aan meteen één van de meest toonaangevende nummers van deze plaat. Debauchery is een lompe stoomwals met alle kenmerkende ingrediënten van het genre. Snelheid wordt vertrouwd gecombineerd met slepende riffs die zoals bekend ook in de smaak vallen bij doomdeathliefhebbers. Opvallend is wel dat de diepe grunts van John McEntee dit keer nóg lekkerder in de mix zijn verwerkt. Als een soort tweede baslaag geeft zijn strot die bekende, doodse en ziekelijke sfeer aan de tracks die tezamen een kleine vijftig minuten beslaan. De term ‘afwisseling’ is bij een band als Incantation natuurlijk zeer relatief te noemen, maar uiteindelijk zorgt de variatie in tempo er wel voor dat Dirges of Elysium voorbij is voor je er erg in hebt. Carrion Prophecy is ook zo’n typisch nummer, luister maar…

Nog even een speciale noot voor de outro van dit album. Met ruim zestien minuten is het een flinke zit, maar in tegenstelling tot andere, gelijksoortige pogingen die de band in het verleden heeft gewaagd blijft Elysium (Eternity Is Nigh) wel volledig boeien. Het sluit naadloos aan bij de doodse sfeer van het geheel en kent tevens een goede opbouw. Incantation flikt het dus gewoon weer en braakt met Dirges of Elysium een authentieke en heerlijk brute plaat uit. Een volle, kraakheldere en loodzware productie zorgt ervoor dat dit album het best tot z’n recht komt op vol volume. Dat is dan ook mijn advies voor eenieder die van deze band of old school deathmetal houdt: Aanschaffen en keihard grijsdraaien.

Tracklisting:
 Incantation - Dirges of Elysium

  1. Dirges of Elysium
  2. Debauchery
  3. Bastion of a Plague Soul
  4. Carrion Prophecy
  5. From a Glaciate Womb
  6. Portal Consecration
  7. Charnel Grounds
  8. Impalement of Divinity
  9. Dominant Ethos
  10. Elysium (Eternity Is Nigh)

Line-up:

  • John McEntee – Gitaar, vocalen
  • Kyle Severn – Drums
  • Chuck Sherwood – Bas
  • Alex Bouks – Gitaar

Links: