Evenoire – Herons

Evenoire – Herons
Scarlet Records, 2014

Italiaanse gothic, het hoeft zeker niet altijd kommer en kwel te zijn. Enkele jaren geleden besprak ik het debuut van Evenoire, een Italiaans female fronted gezelschap dat een frisse mix wist aan te bieden tussen sprookjesachtige atmosfeer en gothic kracht. Ik wist meteen nog waarover het ging toen ik de naam van de band las. Ik vergeet het merendeel van de namen die uit Italië komen, dus dat wil wel wat zeggen. Het vervolg dus: Herons.

Ik merkte op dat ik vorige keer een tikje commentaar had op de dosis metal in het atmosferische geheel van deze band. Even duidelijk vermelden dat op dit vervolg die commentaar geschrapt mag worden: met een krachtige geluidsbasis en instrumentaal sterke overgangen wordt een knap potje atmosferische metal aangeboden. Misschien met wat minder folkloristische uitstapjes: ik merk dat de synths hier en daar wat Epica-neigingen hebben en dat de logge gitaren prima passen in het vaarwater van andere grootmachten als Nightwish. De elektronische fases, zoals op Love Enslaves, hebben dan weer wat Lacuna Coil-allures, maar de bijdrage van de fluit geven de band toch een eigen stem mee. Misschien zijn de melodische stukken niet overcatchy of overdreven complex gepresenteerd (hoewel bepaalde stukken op Devil’s Signs verdraaid technisch worden), wat maakt dat het vrij herkenbaar blijft. Toch wel lof voor een track als Tears of Medusa, die instrumentaal echt goed in mekaar zit. Elisa doet het ook nog steeds goed, met een stijl die perfect past bij het instrumentale plaatje: helder op de hardere fases, dromerig op het softe gedeelte.

Herkenbaar dus, maar toch van een degelijk niveau en dus een aanrader voor wie warm wordt van female fronted bands. Warme melodieën, een heldere en genietbare structuur en kwalitatieve zang. Evenoire is wat mij betreft het bewijs dat Italië nog steeds sterke gothic kan produceren.

Tracklisting:

Evenoire - Herons

  1. Herons
  2. Drops of Amber
  3. Season of Decay
  4. Love Enslaves
  5. The Newborn Spring
  6. When The Sun Sets
  7. Tears of Medusa
  8. Devil’s Signs
  9. The Lady of The Game
  10. Wild Females
  11. Aries (Bonus Track)

Line-up:

  • Toshiro Brunelli – Gitaar
  • Alessandro Gervasi – Gitaar
  • Elisa Stefanoni – Fluit, Zang
  • Daniele Foroni – Drum
  • Marco Binotto – Bas

Links: