English Dogs – The Thing With Two Heads

English Dogs – The Thing With Two Heads
Candlelight Records, 2014

Er zijn cd’s die je meteen bij de eerste luisterbeurt bij je lurven pakken en waarvan je weet dat de betreffende cd de komende tijd nog veel rondjes gaat maken in je cd-speler. Er zijn ook cd’s die, ook na meerdere luisterbeurten, niet willen blijven hangen omdat het aantal goede riffs op de hand van een houthakker te tellen is. The Thing With Two Heads zit daar ergens tussenin.

Bij de eerste paar luisterbeurten lijkt The Thing With Two Heads een beetje saai en wil het niet echt lukken vat op de muziek te krijgen. Zeker, het opgefokte Hate Song en Up From the Depths (met aanstekelijk galop-ritme) zijn goede tracks maar houden de aandacht niet echt vast. Het bijna power-metal achtige vocale gedeelte van Planet Of The Living Dead zet de luisteraar op het verkeerde been maar bewijst wel de compositorische kwaliteiten van English Dogs.

De hese en schreeuwerige manier van zingen valt in de categorie ”love ’em or hate ’em” en de gitaren klinken iets te vlak. Maar dan komt er toch een omslagpunt. Zo ergens rond The Thing Will Arise sluipt er wat meer melodie in maar we zitten dan al wel op twee derde van de speeltijd.

Het afsluitende Down begint met een rustig gedeelte welke wordt gemarkeerd door een wisselwerking tussen de gitaren en de vocalen. Het ontpopt zich halverwege tot een heftige rocksong met veel bombast waarna pas na bijna tien minuten het slotakkoord klinkt. Een goed gekozen afsluiter die in je kop blijft hangen.

Heb je je hardcore/punk het liefst gelardeerd met veel melodie, dan is het even doorbijten. Ga je voor het stevigere hardcoregebeuk dan zal het eerste deel van The Thing With Two Heads je beter bevallen.

Tracklisting:
English Dogs - The Thing With Two Heads

  1. Turn Away From The Light
  2. Freak Boy
  3. Gorgonized
  4. Hate Song
  5. Ghost Note
  6. Up From The Depths
  7. The Thing Will Arise
  8. Planet Of The Living Dead
  9. Royal Flying Corpse
  10. Rectify
  11. Down With The Underdogs

Line-up:

  • Adie Bailey – Vocalen
  • Gizz Butt – Gitaar
  • Ryan Christy – Gitaar
  • Craig Christy – Basgitaar
  • Andy ”Pinch” Pinching – Drums

Links: