Loinen – Loinen

Loinen – Loinen
Svart Records, 2014

Uit Finland komt Loinen, een band van toch wel enige naam. Ik leerde ze pas kennen door een cover uitgevoerd door Thy Grave en mijn interesse was dus ook direct gewekt toen deze promo mij bereikte. De vierde langspeler is dit, wederom simpel Loinen getiteld net als het debuut.

De band speelt sludge van het vreselijk lompe soort. Twee bassisten over een berg effecten leggen een logge lompe basis waardoor het gromt als een dolle. De zanger krijst als een bezetene, maar hier en daar hoor je wat hardcore en zelfs wat punk achtergronden terug ondanks dat het overgrote deel als dikke drab over je heen gestort wordt. Op Ruumishuone wordt er een verrassing gebracht met een viool die een melodie brengt die steeds meer dissonant wordt naarmate de track verstrijkt. Verder is dit album zo lo-fi als maar mogelijk is en doet het me hier en daar qua sfeer aan Lugubrum denken en nergens is ook geprobeerd om het “mooi”te maken.

De sfeer is die van een feestje op de meest recente massaslachting in rituele vorm. Ook dat heeft best schoonheid in zich, al is het die van de lugubere soort. Dat is precies wat hier wordt uitgedragen en daar moet je van houden. Wat mij betreft is het in deze marge een sterke release en weten de liefhebbers dat ze toe moeten slaan.

Loinen cover
Tracklisting:

  1. Portto
  2. Kuolemanselli
  3. Tässä talossa
  4. Ruumishuone
  5. Sekaisin
  6. Jerusalem
  7. Kumijeesus
  8. Hyödytön eläin

Line-up:

  • Primus – Vocalen
  • Septimus – Bas
  • Tertius – Drums
  • Quartus – Bas

Links: