Nanowar of Steel – A Knight At The Opera

Nanowar of Steel – A Knight At The Opera
Eigen Beheer, 2014

Soms weet je niet wat je te horen krijgt. Nanowar of Steel is een bende Italianen die nu plaat drie voorschotelt na een bestaan van ongeveer tien jaar. Ik kende de band niet, maar als je de naam van de band leest dan weet je eigenlijk meteen over wat het zal gaan. De verwantschap met Manowar is er niet voor niets, “of Steel” heeft de band er enkele jaren bij geplaatst om even in het vaarwater te treden van Rhapsody of Fire. Met het motief om humoristisch uit de hoek te komen, het blijft een vraag of deze band eigenlijk echt opkijkt naar die bands. In elk geval spelen ze hetzelfde genre en schotelen ze het voor op hetzelfde niveau, enkel kan je niets serieus nemen op deze plaat.

Dat is nu net de kracht van deze band. Ongetwijfeld zijn deze heren in eigen land wereldberoemd en kent het gros van de Romeinen de teksten van deze band van buiten. The Number of The Bitch is een parodie, maar klinkt haast alsof het knip- en plakwerk was met het eigenlijke Iron Maiden-materiaal. De heren brengen het dus niet enkel met een uitstekende sound, maar kunnen ook musiceren op hoogstaand niveau. Daarnaast krijg je met tracks als Metal of Fight The Dragon For The Village een speedmetal versie van Manowar. Een geluk dat het allemaal humoristisch bedoeld is, maar ongelofelijk hoe dicht het er allemaal bij in de buurt komt. Ik kan ook niet ontkennen dat deze drums knallen en ik constant met deze teksten moet lachen. Absoluut hoogtepunt, ofwel de absolute diepte, krijg je met tracks als Poser, het funky en catchy To Kill The Dragon You Need a Sword en vooral de track Schwanzwald. Die laatste is overigens in vier verschillende talen gebracht. Catchy, maar zo fout, vooral met die clip erbij.

Wat moet je daar nu mee? Technisch is het ijzersterk, herkenbaar moest het gewoon zijn om te slagen in de opzet. Wat mij betreft heiligt het doel de middelen bij deze band, ik heb me gedurende enkele uren prima geamuseerd met A Knight At The Opera. Festivalmateriaal? Het zou zeker leuk zijn.

Tracklisting:

Nanowar of Steel - A Knight At The Opera

  1. A Knight At The Opera
  2. Tricycles of Steel
  3. Metal
  4. To Kill The Dragon You Need a Sword
  5. Fight The Dragon For The Village
  6. Poser
  7. Giorgio Mastrota (The Keeper of Inox Steel)
  8. King
  9. Power of The Power Pt. 2 / C??? ???? ???????? ???? (Potentia Magni Gladi ???????)
  10. The Number of The Bitch
  11. Il Cacciatore Della Notte
  12. Feudalesimo E Libertà
  13. True Metal of Steel
  14. Schwanzwald
  15. El Campo De Nabos
  16. Kitograd
  17. ????????????

Line-up:

  • Baffo – Zang
  • Potowotominimak – Zang
  • Mohammed Abdul – Gitaar, Keyboard, Zang
  • Uinona Raider – Drum, Zang
  • Gatto Panceri 666 – Bas, Zang

Links: