Uriah Heep – Outsider

Uriah Heep – Outsider

Frontiers Records, 2014

Album nummer vierentwintig (!) van deze sympathieke Britten. Als je alles van de band in je bezit wilt hebben moet je gefortuneerd zijn. Minstens evenveel verzamelaars zijn er van Uriah Heep in omloop. Evenmin overzichtelijk is de line-up van de band door de jaren heen. Je kan er met gemak een pubquizavond mee vullen. De kwaliteit van de studioplaten van Uriah Heep is daarentegen, een enkeling daargelaten, consistent. Outsider, het nieuwe schijfje, kan er weer helemaal mee door.

Natuurlijk. Van een band die al ruim 45 jaar bestaat mag, en wil, je geen nieuwigheden horen. Outsider staat dan ook weer vol met degelijke hardrock. De basis is het Hammondorgel, de lekkere riffs van Mick Box en de koortjes. Zanger Bernie Shaw, die al vanaf het begin van de jaren ’80 in de band zit, completeert het geheel met zijn hese, maar gloedvolle stem. Hier en daar, bijvoorbeeld in het bluesy One Minute, doet hij wat denken aan Danny Vaughn, die je wellicht kent van Tyketto.

Hoogtepunten zijn vooral het uptempo titelnummer en het luchtige Jessie. Als gezegd: niets nieuws onder de zon, maar de aanhanger kan deze gerust aan de collectie toevoegen. Fraaie hoes heeft het album overigens, van Igor Morski. Dat heeft de band in het verleden wel eens minder gehad. Outsider is weer een mooi excuus voor de band om de podia te bestijgen. Daar is de band op zijn best.

Tracklisting:
uriah heep

  1. Speed Of Sound
  2. One Minute
  3. The Law
  4. The Outsider
  5. Rock The Foundation
  6. Is Anybody Gonna Help Me?
  7. Looking At You
  8. Can’t Take That Away
  9. Jesse
  10. Kiss The Rainbow
  11. Say Goodbye

Line-up:

  • Bernie Shaw – zang
  • Mick Box – gitaar
  • Phil Lanzon – toetsen
  • Russell Gilbrook – drums
  • Dave Rimmer – bas

Links: