Finntroll – Natten Med De Levande Finntroll

Finntroll – Natten Med De Levande Finntroll
Spinefarm Records, 2014

Het is een beetje te vroeg om weer van een nieuwe Finntroll-plaat te spreken, maar de Finse trollen wilden 2014 niet voorbij laten gaan zonder een release. Ze deden iets dat ze tot op heden nog niet gedaan hebben: een liveplaat uitbrengen. De opname van een concert in de Melkweg te Amsterdam (toch een fijn weetje voor reviews naar de Lage Landen toe) uit 2008, die om onbekende redenen pas nu het licht ziet. Opgenomen voor Virta erbij was en voor de fase waarin ze wat minder trollerig begonnen te zijn en klinken.

Vergeet dus even alles van Nifelvind en Blodsvept, dit stamt uit een tijd waarin Ur Jordens Djup nog te promoten was. Toch gaat Finntroll niet over tot een zouteloos presenteren van die plaat, maar houdt de band het op de hoogtepunten Nedgång en En Mäktig Här. Dat betekent dat er ruim aandacht geschonken wordt aan de gouden oude tracks op dit livealbum van tachtig minuten speeltijd. Uiteraard horen we de sprankelende titeltracks Midnattens Widunder, Jaktens Tid en Nattfödd, toonzetters Rivfader en Trollhammaren, maar ook wat zaken die vandaag minder gespeeld worden als opener Kitteldags, Eliytres of Försvinn Du Som Lyser van op de EP Trollhammaren.

Een behoorlijke tocht door de tijd dus, met de prima geluidsproductie van deze liveplaat kan het op een spraakmakende en intense manier gebeuren. Vooral de liefhebbers die vinden dat het trolse imago wat verdwenen was met de laatste platen gaan hier volledig weg van zijn. Een erg leuk tussendoortje dus, tot die volgende plaat er hopelijk volgend jaar komt.

Tracklisting:

Finntroll - Natten Med De Levande Finntroll

  1. Kitteldags
  2. Slaget Vid Blodsälv
  3. Blodnatt
  4. Nedgång
  5. Nattfödd
  6. Ursvamp
  7. Eliytres
  8. Aldhissla
  9. Jaktens Tid
  10. Rivfader
  11. Korpens Saga
  12. Trollhammaren
  13. Fiskarens Fiende
  14. Svartberg
  15. Försvinn Du Som Lyser
  16. Midnattens Widunder
  17. En Mäktig Här
  18. Det Iskalla Trollblodet
  19. Segersång

Line-up:

  • Tundra – Bas
  • Trollhorn – Keyboard, Gitaar
  • Routa – Gitaar
  • Vreth – Zang
  • Beast Dominator – Drum
  • Skrymer – Gitaar

Links: