Guano Apes – Offline

Guano Apes – Offline
Sony Music Entertainment, 2014

Nostalgie, of dat zou het moeten zijn. Guano Apes, dat doet denken aan de oldschool rockende agressie op Proud Like A God of het meesterlijke Lords of The Boards. Collega Alfvoet gaf al aan dat het anno 2011 allemaal als sneeuw voor de zon verdwenen was. Met Offline dit jaar is daar niets aan veranderd.

Het is echter de vraag of het daarom ook noodzakelijk verkeerd klinkt. Ook deze plaat staat vol van de zoete en overcommerciële rockuitstapjes à la Avril Lavigne/Gwen Stefani, maar op de zwierige momenten hoor ik er net zo goed wat nineties-The Cure in. Het moet je ding zijn. Al het vuur en het venijn is voorgoed begraven, en in de plaats ervan staat een zoet en popperig product. Op enkele tracks klinkt dat zeker niet verkeerd: The Long Way Home presenteert een wat wazige post-sound, tracks als Close To The Sun en Numen of Water Wars brengen het dan weer catchy en zwierig.

Je kunt de band dus behoorlijk afbreken als je deze naast een plaat als Proud Like A God legt, maar goed, zoiets kun je doen bij het merendeel van de hedendaagse bands. Offline is aan te bevelen voor mensen die houden van zoete poprock met wat jaren ’90 hints en hier en daar een hedendaagse uitstap. Een track als Jiggle, met hiphop-/dubstep-artiest Sola Plexus, brengt eigenlijk wat van die twee kenmerken. Het is niet slecht, maar een mens blijft de ziel van Guano Apes toch missen.

Tracklisting:

Guano Apes - Offline

  1. Like Somebody
  2. Close To The Sun
  3. Hey Last Beautiful
  4. Numen
  5. Cried All Out
  6. It’s Not Over
  7. Water Wars
  8. Fake
  9. Jiggle (Feat. Sola Plexus)
  10. The Long Way Home

Line-up:

  • Sandra Nasic – Zang
  • Henning Rümenapp – Gitaar
  • Stefan Ude – Bas
  • Dennis Poschwatta – Drum

Links: