John Gallow – Violet Dreams

John Gallow – Violet Dreams
I, Voidhanger Records, 2014

John Gallo is bij een select groepje (voornamelijk) doomliefhebbers bekend van onder andere Orodruin en Blizaro. Hij had nog wat tijd over, zette een w achter zijn naam, over galgenhumor gesproken trouwens, en zie daar, dan is er het doomalbum Violet Dreams.

Het betreft hier een volledig soloalbum, John heeft alle instrumenten en zang op zich genomen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dat is niet zijn meest verstandige zet geweest. Vanaf het op zich prima openingsnummer Entrance to the Unknown wordt al direct pijnlijk duidelijk dat zingen toch wel een vak apart is. Ook het drumwerk klinkt niet soepel en dat euvel zal ook bij veel andere nummers aanwezig blijven. Dat is best jammer, want het hele album is in de geest van de Italiaanse cultfiguur Paul Chain in elkaar gezet. Dat verklaart ook direct het instrumentale keyboardnummer Ancient Tears, de albumtitel en de regelmatige improvisaties, vooral van de gitaar. Qua sfeer zit het album wel goed in elkaar.

Het had zo mooi kunnen zijn. De goede ideeën zijn er, het doomgevoel is erg goed, maar de uitvoering rammelt. Als er een goede zanger en drummer bij waren betrokken hadden we van een topalbum kunnen spreken. Nu blijft er toch het gevoel achter dat dit “een aardige demo” is. Heel erg zonde. Vanwege het lekkere gitaarwerk en het hoge doomgehalte kan er nog net een voldoende af en dat doet eigenlijk pijn.

Tracklisting:
John Gallow – Violet Dreams

  1. Entrance to the Unknown
  2. Dark Traveller
  3. Violet Dreams
  4. Ancient Tears
  5. Maelstrom of Consciousness
  6. Rain Messenger
  7. Purple Room
  8. Part Ways
  9. Turn Sides
  10. Wall of Doom
  11. Passer-by
  12. Lavendeth
  13. Burning Trees
  14. Beam of Light

Line-up:

  • John Gallo – Zang, alle instrumenten

Links: