Sleeping Peonies & Clouds Collide – Opalelestial

Sleeping Peonies & Clouds Collide – Opalelestial
Eigen Beheer, 2014

Chris en Nic zijn twee Engelse heren met elk een soloproject. Het is niet moeilijk om te zien waarom deze heren samenhokken en een split samen produceren, ze brengen immers beiden een soortgelijke mix van atmosferische black en post-rock/shoegaze. Opalelestial is denk ik één van hun eerste werken, dat ze toewijden aan de overleden man die het artwork verzorgde. Het is voor de rest wat onduidelijk wat de link met deze man is. We krijgen een kant Opal, verzorgd door Nic, en een kant Elestial, verzorgd door Chris. Niet dat het een woord is…

Ik heb een erg dubbel gevoel bij dit alles. Het duidelijke verschil tussen de twee is dat Clouds Collide wat minder experimenteert dan Sleeping Peonies. De vier laatste tracks hangen op die manier beter aan mekaar en presenteren atmosferische lijnen met een pak shoegaze. De atmosferische blackmetal-insteek en de zang is vanuit beide hoeken eigenlijk even erbarmelijk. Erg flauw of met veel te veel effect gebracht en bovendien staan deze instrumenten echt niet goed in de mix. Beide heren hadden beter gebleven bij het atmosferische en hadden daar dan wat gepaste en goed gemixte vocalen en drums op moeten brengen. Nu krijg je een hoop doffe chaos achter een rustgevende muur. Sleeping Peonies brengt het met wat elektronische klanken die me wel liggen, al vind ik het jumpstyle-begin op Sparkledust ronduit verschrikkelijk.

Er zitten zeker goede momenten in, als de heren de donkere ambientrichting opgaan of gecontroleerd atmosferische hoogtes bewandelen. De blackmetal-toets is echter ondermaats, de drums al te vaak chaotisch, de sound dof en de zang behoorlijk zielloos. Nog wat werk aan de winkel dus.

Tracklisting Opal (Sleeping Peonies):

Sleeping Peonies & Clouds Collide - Opalelestial

  1. Moonlit Rainbow of Pure Pastel
  2. Bury The Night
  3. Magical Girl
  4. Sparkledust
  5. Opal

Tracklisting Estial (Clouds Collide):

  1. Migration
  2. Inheritance
  3. Solstice
  4. Patience

Line-up:

  • Nic – Alles (Evil Peonies)
  • Chris – Alles (Clouds Collide)

Links: