Judas Priest – Redeemer Of Souls

Judas Priest – Redeemer Of Souls

Epic, 2014

Studioalbum nummer zeventien van Judas Priest, samen met Black Sabbath toch wel dé aanleiding voor de heavy metal. Dat gezegd hebbende zijn de verwachtingen bij een nieuwe plaat van de heren uit Birmingham natuurlijk hooggespannen. Het eerste album zonder KK Downing, onderdeel van de legendarische tandem Downing/Tipton. Het experimentele Nostradamus uit 2008 werd niet door iedereen op waarde geschat. Wat betekent dit allemaal voor het nieuwe album? De gave hoes van Mark Wilkinson (Marillion, Iron Maiden en Fish) belooft in ieder geval genoeg.

Redeemer Of Souls is weer een echte Judas Priest plaat geworden. Eentje die op het eerste gehoor wat mat (dof) klinkt en waarbij opvalt dat met name de zang van Halford tamelijk vooraan in de mix te vinden is. Maar na meerdere luisterbeurten kan ik niet anders dan erkennen dat Redeemer Of Souls een uitermate geslaagd product is geworden. Niet van het niveau van Painkiller, Defenders Of The Faith of Screaming For Vengeance, maar deze plaat kan zeker wedijveren met het geslaagde comeback-album Angel Of Retribution.

Redeemer Of Souls brengt metal zoals wij die associëren met Judas Priest: heavy riffs, stuwende drums, lekkere melodieuze gitaarsolo’s en de ijzingwekkende krijsen van Rob Halford. Stevig, maar toegankelijk. De experimenteerdrift die de band op haar voorgaande album tentoonspreidde blijft deze keer achterwege. Sterker nog: veel riffs, leads en zanglijnen heb ik al eens eerder gehoord van deze band.

Priest is, naast Iron Maiden, toch altijd een beetje mijn eerste metalliefde geweest. Ondanks dat ik dan ook een zwak voor het collectief kan ik niet anders dan concluderen dat Redeemer Of Souls een prima album is. Zwakke broeders tref je amper aan, al is Crossfire nou niet bepaald een topper. De eerste helft van de plaat en nummers als Metalizer of Battle Cry vergoeden veel, zo niet alles. Nu maar hopen dat de afsluitende track geen voorbode is van wat onvermijdelijk komen gaat. Nee, hier lust ik nog wel een album of wat van.

Tracklisting:
judas priest

  1. Dragonaut
  2. Redeemer of Souls
  3. Halls of Valhalla
  4. Sword of Damocles
  5. March of the Damned
  6. Down in Flames
  7. Hell & Back
  8. Cold Blooded
  9. Metalizer
  10. Crossfire
  11. Secrets of the Dead
  12. Battle Cry
  13. Beginning of the End

Line-up:

  • Rob Halford – zang
  • Glenn Tipton – gitaar
  • Ian Hill – bas
  • Richie Faulkner – gitaar
  • Scott Travis – drums

Links: