Skrew – Universal Immolation

Skrew – Universal Immolation
Eigen Beheer, 2014

Beetje verwarrend, maar blijkbaar was de gelijknamige release van vorig jaar een voorsmaakje op de eerste full length in 17 jaar van de ijzerfabriek uit Texas. Die voorloper maakte bepaald geen indruk. Dan moet je je hart vasthouden.

Ze hebben zich herpakt. Ze hebben de productieturbine wat opgedreven en wat een verschil heeft dat gemaakt! Het glazuurverkorrelende slijpschijflawaai is nog steeds aan de noisy kant, maar ze hebben het minder afschuwelijk en schreeuwlelijk in de mix gezet. Die andere lelijke schreeuwer perst er een exemplaar uit dat staalkabels uit elkaar brult. Uit loodzwaar ijzer gesmeden gitaren batteren de strofes in granieten ritmes, de refreinen bewerken ze met roestschrapende, schrillere ijzerborstelgitaren. Dat alles bikkelhard in vorm geramd door de drums. Ze doen trouwens meer dan schroot polijsten en in vorm rammen. In Nazarene Lash en een paar andere nummers spijkeren ze hun riffs bij met melodieuze kipnagels en gooien er hoge, bijna blackmetalachtige ijzerertsen tegenaan. Met bijhorende blast zowaar en met schrille machines.

Helaas laten een paar avontuurlijke passages de boel herhaaldelijk inzakken. Zo is er het opnieuw té noisy middenstuk van Hijack of de door een mystieke mijn van vervormde schreeuwen en ijzerwarenverwerking doomende titelsong. Twee sublieme slotsongs met voorhamerriffs, bakkelieten beukdrums en in plutonium smeltende ijzerwaren trekken de zaak echter magistraal recht. Dit is hoe industrial metal moet klinken: alles vol de mix in, persluchtaangedreven machinerie waar het gitaarbacchanaal dat toestaat en smedende drums.

Tracklisting
Skrew-UniverslaImmolation

  1. Rise
  2. Bind, Deaf And Dumb
  3. Empires
  4. Nazarene Lash
  5. Hijack
  6. Chaos Reigning
  7. Universal Immolation
  8. The Lie
  9. Omega

Line-up:

  • Hunter Townsend – Vocalen
  • Adam Grossmann – Programmatie, gitaar
  • Laurent Le Baut – Basgitaar
  • Ricktor Ravensbrück – Gitaar
  • David Baxter – Drums

Links:

Skrew – Universal Immolation

Skrew – Universal Immolation
Eigen Beheer, 2013

Blijkbaar zijn deze Texanen er in 2009 weer mee begonnen, hoewel van de originele line-up alleen nog Adam Grossman overblijft. Gedurende de jaren ’90 was Skrew een van die noisy groepen uit de altijd overschatte en gesloten nasleep van Ministry en Nine Inch Nails. Wat hen wel altijd gesierd heeft, is dat ze de gitaar nooit té overdadig aan de elektroden gehangen hebben. Dit is de eerste release sinds 1997.

Die komt erin met trage slaapbevorderende rags, samples van ijzer dat gelast wordt en piepende scharnieren van een schuifpoort. Vanuit een diep galmkrocht trekt een kuist een weinig bijzondere grunt- en screamer z’n nekwand eraf. Dan zit er in Blind Deaf Dumb veel meer punch, dankzij een door de snaredrum aangevuurde beukriff en turbinesamples die deze keer niet te noisy zijn. Out of the blue spuien de gitaren in de laatste twee nummers een wolk gitzwarte black metal naast nog meer trage duw- en sleepriffs, waar ze zich duidelijk het beste in voelen. De gitaar staat helemaal vooraan in de mix. Dat zouden meer industrial metal-bands moeten doen, maar dan moeten ze wel zorgen dat er veel meer inspiratie, drive en ritme inzit dan in deze duivenstront. Wat gaat dat allemaal stroef! Een beetje beschamend voor een band met zoveel ervaring en drie gitaristen. Al is het zelden beter geweest.

Tracklisting
Skrew - Universal Immolation

  1. Rise
  2. Bind Deaf Dumb
  3. Empires
  4. Nazarene Lash

Line-up:

  • Hunter Townsend – Vocalen
  • Adam Grossman – Gitaar, programmings
  • David Baxter – Drums en programmings
  • William Ables – Gitaar
  • Joseph Merino – Gitaar
  • Laurent Le Baut – Basgitaar

Links: