Equilibrium – Erdentempel

Equilibrium – Erdentempel
Nuclear Blast, 2014

Na lang wachten is hij er eindelijk, de nieuwe plaat van de Duitse folkmeesters Equilibrium. Met voorganger Rekreatur werd duidelijk dat de band meer in het vaarwater zou blijven van het machtige Sagas uit 2008. Geen foute beslissing, al had ook het debuut van deze Duitsers een zeker charme (terugdenkend aan het nummer Met, waarop ik deze band heb leren waarderen).

Ook Erdentempel sluit mooi aan bij Rekreatur al wordt de kracht misschien nog wat meer ingeruild voor de catchy en prachtige folk. Opener Was Lange Währt toont meteen een hoge dansbaarheidsfactor aan met meteen een erg intense en buitengewone mooie folkmelodie die door deze melodische blackmetal kruipt. Vervolgens komt Waldschrein, een track die ook twee keer op de gelijknamige EP te vinden was vorig jaar. Wederom een prachtige melodie, maar eveneens toont Equilibrium aan dat ze op speelse wijze een schitterend verhaal weet te brengen met een track als deze. Een verhaal dat behoorlijk Iers aanvoelt, maar met filmische deuntjes die perfect in de volgende Pirates of The Caribbean zouden passen (beluister ook Wellengang in dit verband). Vanaf Karawane presenteert de band alles met iets meer sleepkracht, maar zonder dat de instrumentale verfijning afneemt. Heavy Chill doet het ook even met wat clean vocals die aan de epische lading en tintelende synths een prima sfeertje meegeven.

Misschien dat het op Wirthaus Gaudi wel even te ver gaat. Vocaal kruipt er terug wat meer venijn in en de folkloristische balans was goed in evenwicht, tot de band overgaat tot een funky kermisfrats. Op Apokalypse is het dag en nacht verschil en ruilt de band het gekke en vrolijke in voor een wat donkerdere heldenepiek met loggere zang en clean vocals in de refreinen. Dit blijft ook aangehouden op afsluiter The Unknown Episode.

Wederom een sterke plaat van deze Duitsers, al verslapte de aandacht even op enkele tracks. Equilibrium bezit al sinds haar debuut, maar vooral sinds Sagas, een kenmerkende stijl die ze ook weet te brengen op Erdentempel. Het folkse element is op schitterende wijze uitgespeeld in elk van deze tracks, en op bepaalde tracks in het bijzonder zoals Was Lange Währt, Waldschein en Wellengang. Over het algemeen met meer nadruk op zoetigheid, warmte en commerciële catchiness, waarbij je soms vergeet dat hier nog ergens blackmetal in het geheel zit. Blackmetal hebben we echter genoeg, en bovendien smaakt deze instrumentale klasse en overdosis folklore ook zonder het zwarte mengsel. De aanschaf waard voor de folkfans en een waardige opvolger van Rekreatur.

Tracklisting:

Equilibrium - Erdentempel

  1. Ankunft
  2. Was Lange Währt
  3. Waldschrein
  4. Karawane
  5. Uns’rer Flöten Klang
  6. Freiflug
  7. Heavy Chill
  8. Wirtshaus Gaudi
  9. Stein Meiner Ahnen
  10. Wellengang
  11. Apokalypse
  12. The Unknown Episode

Line-up:

  • Sandra van Eldik – Bas
  • Robse – Zang
  • Hati – Drum
  • René Berthiaume – Gitaar, Keyboard, Zang
  • Andreas Völkl – Gitaar

Links: