Kypck – ????? ?? ?????

Kypck – ????? ?? ?????
Ranka Kustannus, 2014

Kypck is een Finse band die mij met debuut album ????? direct aangenaam wist te verrassen. Opvolger ???? heb ik me suf naar gezocht in 2011 maar verder helaas gemist. Nu ligt dan gelukkig wel het derde album, ????? ?? ????? , voor me. De meesten hebben het waarschijnlijk direct aan de albumtitels aangezien dat deze band in het Russisch zingt. Gelukkig is de band vaak zo vriendelijk om er Engelse vertalingen bij te doen. Bij de meeste mensen zal de beheersing van het Russisch immers wat roestig zal zijn. Hoewel het vandaag de dag helemaal geen kwaad zou kunnen om hier weer in te investeren, maar dat terzijde.

Het gaat natuurlijk om de muziek hier en die is dik in orde. Zware doomriffs met een gevoel van leegte en drama en een ritmesectie om U tegen te zeggen. De muziek kent ook voldoende zware invloeden van onder andere Crowbar maar ook het oudere While Heaven Wept, om er enkele namen tegenaan te gooien. Toch laat de band zich niet makkelijk in een hokje plaatsen. Waar deze heren aan de ene kant logge en zware muziek spelen, zijn ze ook in staat om melodieën te schrijven die dagen blijven hangen en dit te combineren met zang die richting de klassieke doom gaat en in het altijd vrij nors aandoende Russisch perfect past bij de muziek. De teksten zijn wederom binnen het concept gebleven dat de band eerder al hanteerde. Zaken uit de tweede wereldoorlog en van de koude oorlog met als hoogtepunten ???? ???????? (The Children of Birkenau) en afsluiter ????, ???????? ? ?????? ?????? (A Rope, a Truck and a Dark Balcony).

Als je de voorgaande twee albums kon waarderen dan is dit een haast verplichte aanschaf. Anders is dit album een goede plaat om mee te beginnen, ondanks dat hij toch net wat van de magie van het debuut mist. Wel weer een absolute aanrader.

Kypck cover
Tracklisting:

  1. ??????
  2. ??? ?? ?????
  3. ???????????
  4. ???? ????????
  5. ??????? ?????
  6. ??? ????????? ????? ???????????????, ???????????? ??????????
  7. ??????????? ????
  8. ?????? ??? ????
  9. ???? ????? ???
  10. ????, ???????? ? ?????? ??????

Line-up :

  • J. T. Ylä-Rautio – Bas
  • S. S. Lopakka – Gitaar
  • E. Seppänen – Zang
  • A.K. Karihtala – Drum
  • S. Kukkohovi – Gitaar

Links: