Lord Mantis – Death Mask

Lord Mantis – Death Mask
Profound Lore, 2014

Het debuutalbum van deze Amerikanen is destijds geheel aan mij voorbij gegaan. Hoe anders was dat met opvolger Pervertor uit 2012. Dit album heeft heel vaak de weg naar de speler gevonden en komt daar nu ook regelmatig rondjes draaien. En nu is er dan het derde album van Lord Mantis, Death Mask, waarop we nog meer smerigheid te verwerken krijgen.

Want smerig is het en dat blijft het. De ultrasmerige en zwarte drek die hier uit je speakers druipt is ongekend. Sludge vermengt met black op zijn best en wat mij betreft mag elke band zijn muziek zo smerig gaan maken. Waar de muzikanten op Pervertor al een behoorlijke standaard hebben gezet, kan dit worden gezien als een overtreffende trap. Een maalstroom van waanzinnige riffs die variëren van traag en druipend tot tremelo picking op volle snelheid. De bas springt er niet bovenuit maar legt een extra fundament dat compleet wordt dichtgetimmerd door Bill Bumgardner. We variëren van hypnotiserend met een mantra op Possession Prayer tot furieus en verpletterend op Negative Birth maar voornamelijk op iets ertussenin. Ook het gebruik van elektronica wordt niet geschuwd, voor een voorbeeld kan je luisteren naar Coil. Elk afzonderlijk nummer zit helemaal dicht zonder ruimte om echt op adem te komen, of het moet het instrumentale You Will Gag For The Fix zijn.

Lord Mantis weet je vanaf het begin bij de strot te grijpen om je van hoek naar hoek te gooien en uiteindelijk compleet verrot geslagen te laten liggen. Tel daarbij op dat ze dit album beter hebben weten uit te balanceren dan zijn voorganger en je weet dat je een topper in huis haalt. Grote kanshebber voor een plaatsje op mijn eindejaarslijst.

Lord Mantis
Tracklisting:

  1. Body Choke
  2. Death Mask
  3. Possession Prayer
  4. You Will Gag for the Fix
  5. Negative Birth
  6. Coil
  7. Three Crosses

Line-up :

  • Charlie Fell – Bas, Zang
  • Andrew Markuszewski – Gitaar, Zang
  • Ken Sorceron – Gitaar, Zang
  • Bill Bumgardner – Drum

Links: