Katakombi – Katakombi

Katakombi – Katakombi

Eigen beheer, 2014

Wanneer je op een band stuit die zichzelf Katakombi noemt, weet je dat je geen vrolijke muziek moet verwachten. Katakombi is een driekoppig collectief uit Finland dat hier geen originele, maar wel solide doommetal serveert.

Het eerste nummer, Väärä Kuu, begint rustig met wat atmosferisch gitaargepingel, maar de vocals doen de bandnaam wel meteen eer aan. De zanger klinkt alsof hij net vanuit de dood verrezen is en uit zijn catacombe is geklommen. Na een minuut of tien wordt de distortionknop volledig opengedraaid en wordt duidelijk waarom Katakombi onder de noemer doom geschaard wordt. Over het algemeen voelt het wel wat formularisch aan en is het het minst interessante nummer op deze mini-LP.

Het tweede nummer komt veel sneller op gang met na een minuut zelfs een (naar doomnormen) haast opzwepende riff. De rustige, sfeervolle stukken worden hier gedragen door de basgitaar en dat werkt erg goed. De bas is ook mooi in de mix verwerkt: niet te prominent aanwezig maar wel goed hoorbaar, zoals het in dit genre het beste is.

Het beste hebben de jongens van Katakombi voor het laatst bewaard. Sokea Jumala is gebouwd rond een wiegend en ietwat angstaanjagend riffje dat enkele malen terugkeert met daartussen wat lekker smerig klinkende doompassages. Met deze mini-LP heeft Katakombi een fijne release op de discografie staan (die nog leuker had kunnen zijn als de openingstrack wat boeiender was), maar de band moet nog iets meer werken aan een eigen geluid.

Tracklisting:
Katakombi - Katakombi

  1. Väärä Kuu
  2. Liejuhaudan Vanki
  3. Sokea Jumala

Line-up:

  • MN – Drums
  • Saarikostki – gitaar
  • Jokke K – Synthesizer
  • Ilja D – zang, bas

Links: