Ahamkara – The Embers of The Stars

Ahamkara – The Embers of The Stars
Eigen Beheer, 2014

De keyboardman van Wodensthrone is met wat nieuws begonnen. Dit niet alleen, maar samen met de nog onbekende Steve Black. Met dit project Ahamkara schotelen ze ons atmosferische black voor. Gedurende vier tracks, die toch wel een dikke drie kwartier in beslag nemen.

Dat doet me eigenlijk meteen denken aan de werkwijze van een band als Wolves In The Throne Room, al laat ik die vergelijking nu nog niet opgaan voor de inhoud van deze muziek. Ahamkara brengt het ook op die manier, met atmosferische gitaarlijnen die repetitief worden aangeslagen en waarop de synth je in hogere sferen drijft. Toch slagen deze Engelsmannen daar minder in dan de Amerikanen, vooral omdat de wisselingen in het verhaal erg lang uitblijven en de overgangen vaak abrupt opduiken. Toch hoor je hier en daar echt instrumentale parels opduiken, halverwege of aan het eind van de tracks. Vocaal legt Steve Black op dit alles erg wazige screams die me wat doen denken aan de trippers van Nargaroth ten tijde van Geliebte Des Regens of de oudere melancholie van Thy Light.

Al met al een behoorlijk product met hier en daar fracties van genialiteit. Toch is dit debuut nog geen plaat die me echt in een andere sfeer drijft en me doet wegdromen. Het repetitieve en eentonige geweld waar de band te vaak naar teruggrijpt, weegt nog te sterk door bij Ahamkara. Fans van de oude wolven uit Amerika gaan er wellicht hetzelfde bij voelen.

Tracklisting:

Ahamkara – The Embers of The Stars

  1. Midwinter’s Hymn
  2. On The Shores of Defeat
  3. Lamentation of a Wraith
  4. To Invoke The Stars Themselves

Line-up:

  • Steve Black – Zang
  • Michael Blenkarn – Gitaar, Keyboard, Programmeren

Links: