Hoth – Oathbreaker

Hoth – Oathbreaker
Eigen Beheer, 2014

In Amerika is men behoorlijk te spreken over dit Hoth. Hoth, genaamd naar de ijzige planeet waarop Luke Skywalker landde in The Empire Strikes Back. Deze band is dan ook meer dan een beetje bezig met Star Wars. Ze maken blackmetal, met uitlopers in andere extreme genres.

Hoths aanpak is vrij breed en het is niet geheel verwonderlijk dat er veel fans voor te vinden zijn. Vele donkere stukken zijn doorspekt met Zweedse meloblack uit de jaren negentig, hier en daar zelfs met “unplugged” Dissection-deuntjes uit The Somberlain. Wat mij echter meer bijblijft is het grote aandeel van computerdrum-aangedreven Forefather-paganblack in de nummers. Tijdens die partijen wordt ook telkens op verhalende wijze een stuk tekst gebracht, hetgeen de nummers in mijn ogen reduceert tot halve luisterliedjes die mij amper kunnen boeien. Wat zich naast de “strofen” afspeelt is mijns inziens dan ook onnoemelijk interessanter, zoals de Windir-achtige instrumentale stukken op Serpentine Whispers.

Er zullen wel mensen rondlopen die deze meloblack een stuk beter kunnen smaken, die moeten maar punten toevoegen aan onderstaande score. Persoonlijk vind ik het een beetje hinken op twee gedachten en hoeft het niet zo nodig. Blackmetal en Star Wars is toch iets wat voor mij toebehoort aan Vondur.

Tracklisting:

Blackwülf - Mind Traveler

  1. The Unholy Conception
  2. A Blighted Hope
  3. Cryptic Nightmares
  4. Serpentine Whispers
  5. Acolyte of the Tenebrous Night
  6. Unending Power
  7. Oblivion
  8. Despair

Line-up:

  • Eric Peters
  • David Dees

Links: