Asgrauw – Schijngestalten

Asgrauw – Schijngestalten
Eigen Beheer, 2014

Na een promo twee jaar terug heeft de jonge blackmetalband van eigen bodem Asgrauw nu ook een debuut klaar voor het publiek. Een eerste kennismaking ook voor Zware Metalen met deze heren. Tijd voor Schijngestalten.

Nergens klinkt het uiteraard origineel, maar dat hoeft ook niet. Asgrauw brengt het met koude gitaarpartijen die wat Finse allures hebben, met oldschool drumgebeuk en screams in de moedertaal die wat Fluisterwoud-smerigheid herbergen. Inhoudelijk niet al te veel verrassingen, maar gewoon veertig minuten rammen met even wat punten waarop de vaart licht mindert, zoals op het begin van Schimmenwereld. Wat er bij mij erg goed ingaat is de opbouw van afsluiter Wanneer De Schemering Valt: even weg van het non-stop gebeuk, met een slepende start, knappe gitaarlagen en voldoende drumvariaties. Duidelijk de betere track op dit debuut.

Niet dat deze band op niveau van een band als Fluisterwoud staat, maar deze Nederlanders stralen met hun muziek wel die sfeer uit. Geen compromissen, geen plaats voor zwierige stukjes op synth. Dat instrument dient op dit debuut meer om de sfeer wat mee in te kleuren. Misschien allemaal wat voorspelbaar, maar sowieso een band die voor een tijdje weer zal scoren.

Tracklisting:

Asgrauw - Schijngestalten

  1. De Ondergang
  2. Ira
  3. Maan Boven De Heuvels
  4. Schimmenwereld
  5. Luxuria
  6. Uit Grauwe As Ontstaan
  7. Avaritia
  8. Wanneer De Schemering Valt

Line-up:

  • Kaos – Bas, Zang
  • Vaal – Gitaar, Zang
  • Batr – Drum, Synth

Links: