John Garcia – John Garcia

John Garcia – John Garcia
Napalm Records, 2014

De eerste soloplaat van John Garcia is op de wereld losgelaten. Het heeft even geduurd, aangezien deze release al een tijdje op de planning stond. Garcia is misschien wel de ultieme stonerrockzanger die de stomende riffs van heerlijke zanglijnen voorziet. Met Kyuss bracht hij een aantal klassiekers uit, maar ook met Slo Burn, Unida, Hermano en recentelijk Vista Chino werd er sterk materiaal afgeleverd. Ook had Garcia zich bijna gevoegd bij het instrumentale Karma To Burn, maar dit is uiteindelijk bij een enkele track gebleven.

Vaak is een soloplaat een uitvlucht van een muzikant om een andere kant van zichzelf laten te zien. Nou, deze eerste soloplaat van John Garcia klinkt behoorlijk vertrouwd. Het rockende My Mind werd als eerste gekozen voor een video en dat is helemaal begrijpelijk. Het refrein blijft in je hoofd hangen en het heeft echt een rechttoe-rechtaan groove. Daarna is de typerende stonersound is volop aanwezig met muzikanten van Garcia’s andere bands (onder andere Nick Oliveri) die lekker losjes spelen, vooral de tracks 5000 Miles en Argleben liggen dicht bij respectievelijk Kyuss en Slo Burn. De eerstgenoemde track werd geschreven door Danko Jones, ook heeft Robby Krieger, de legendarische gitarist van The Doors een gastbijdrage op het akoestische Her Bullets’ Energy. De bluesy kant wordt belicht op The Blvd en de track Confusion is een stuk experimenteler met gitaarlijnen die niet echt lekker bij elkaar klinken. Echt verwarrend en wat mij betreft de zwakste schakel op deze plaat.

Dan heb ik niet eens gehad over de vocalen van de man waar het allemaal om draait. Die zijn simpelweg weer heel erg sterk en krachtig, zoals we van Garcia gewend zijn. Als je de debuutplaat van Vista Chino goed vond zal deze waarschijnlijk ook wel in de smaak vallen. Toch waaierde Peace wat meer uit in jams en op deze soloplaat blijven het echt songs van drie à vier minuten, ik geef net meer de voorkeur aan het eerste. Deze plaat is niet wereldschokkend, maar gewoon lekker.

Tracklisting:
John Garcia – John Garcia

  1. My Mind
  2. Rolling Stoned
  3. Flower
  4. The Blvd
  5. 5000 Miles
  6. Confusion
  7. His Bullets’ Energy
  8. Argleben
  9. Saddleback
  10. All These Walls
  11. Her Bullets’ Energy

Links: