Axegressor – Last

Axegressor – Last
Dethrone Music, 2014

Het thrashmetal-genre kende zijn hoogtijdagen aan het einde van de jaren ’80 en beleefde een aantal jaren geleden een opleving. Enkele bands van de nieuwe lichting oogsten succes en het werd duidelijk dat er nog steeds een markt is voor de springerige riffs en rauwe zang met tempowisselingen die het genre markeren. Waar het naar mijn bescheiden mening vaak aan schortte was het gevoel dat bij de nieuwere bands ontbrak. Wat dat is, laat zich slecht omschrijven, je weet het als een band “dat” heeft als je de muziek hoort.

Die niet te omschrijven factor is nu juist wel terug te vinden bij Axegressor. De vier Finnen omschrijven in hun bio een aantal klassiekers van weleer als bron van inspiratie. De belangrijkste en meest voor de hand liggende daarvan is Destruction. Het stemgeluid en productie van Axegressor ligt dicht tegen de genoemde Duitse genre-pionier aan.

Ook tekstueel bewandelt deze band de geijkte paden en wordt er danig tegen maatschappelijk onrecht ingegaan. De band bedient zich daarbij van de welbekende en overheerlijke riffs die ook nog melodieus uit de hoek komen, iets wat de herkenbaarheid ten goede komt.

Last is daarmee een goede tweede volledige cd geworden van Axegressor. Sterker nog: dit is een van de betere cd’s geworden sinds de opleving van het genre. Zonder iets af te willen doen aan andere bands die het nog steeds proberen wil ik stellen dat Axegressor net iets meer in huis heeft. En wat dat ”iets” dan precies is, kun je maar het beste gewoon gaan beluisteren.

Tracklisting:
Axegressor - Last

  1. Freedom Illusion
  2. Lead Justice
  3. Mind Castration
  4. Merciless Reality Check
  5. 15
  6. Social Pressure
  7. A Fistful Of Ignorance
  8. Command To Last
  9. Determinator

Line-up:

  • Johhny Nuclear Winter – Vocalen
  • Seba Forma – Gitaar
  • Bas- Gitaar
  • Aki Paulamäki- Basgitaar
  • Atte Mäkelä – Drums

Links: