Hate Division – Order of the Enslaved

Hate Division – Order of the Enslaved
Blast Head Records, 2014

Zonder één klank toegelaten te hebben tot m’n gehoorgang, wist ik al met wat voor band ik te maken zou krijgen. Zowat alle randfactoren ademen namelijk deathmetal uit. Genoeg reden om een fles bier open te trekken en er eens goed voor te gaan zitten. Deathmetal op zich is natuurlijk geen garantie tot genot. Kijken hoe Hate Division het er van afbrengt met het tweede album: Order of the Enslaved.

Deze Canadezen hebben ongetwijfeld wel eens naar Suffocation geluisterd. Niet dat we hier met een schaamteloze kopie te maken hebben, maar zowel op vocaal gebied als qua riffs zijn Frank Mullen en de zijnen nooit ver weg. Hate Division pakt het vrij puur aan. Riffgeoriënteerd blaast men er lekker op los zonder overbodige fratsen of effecten die zogenaamde herkenbaarheid moeten toedienen. Nee hoor, het is hier rechttoe-rechtaan met wat welkome variatie op het gebied van tempo in ieder nummer, een zagend gitaargeluid en rammelende blasts die op de juiste momenten de kop opsteken. De rust keert soms even terug tijdens instrumentale en akoestische momenten, maar dan heb je het ook wel gehad met de stilte. Het zorgt overigens wel voor wat fijne afwisseling zoals Dawn of Quiescence dat laat horen.

Zodoende zijn de zevenenveertig minuten meer dan prima te verhapstukken op Order of the Enslaved. Het concluderende woord wat me als eerste te binnen schiet is “eerlijk”. De invloeden van Suffocation zijn zeker aanwezig, maar Hate Division zet al met al gewoonweg een pure vorm van deathmetal neer. Essentieel? Nee, maar van de duizenden cd’s die we hier bespreken, zijn de essentiële mijns inziens op één hand te tellen. Dit is gewoon prima spul voor de liefhebber. Luistertip? The Divine Reward.

Tracklisting:
 Hate Division - Order of the Enslaved

  1. Peace.Tranquility.Subsequent. Deception
  2. The Divine Reward
  3. A Controlled Extinction
  4. Pornography of War
  5. World Descending
  6. Creatures of the Grid
  7. Dawn of Quiescence
  8. The Final Exhalation
  9. Stricken
  10. The God Species
  11. Medicated
  12. Global Autopsy
  13. Order of the Enslaved

Line-up:

  • Paul Shaw – Basgitaar
  • Howard Young – Gitaar
  • Shane Forsyth – Drums, Vocalen
  • Sean Wyszynski – Vocalen

Links: