Ceremonial Castings – Cthulhu

Ceremonial Castings – Cthulhu
Dark Forest Productions, 2014

In de eerste vijf jaar van hun bestaan bracht dit duo opererend onder de naam Ceremonial Castings louter demo’s uit. In 2002 zag de debuut-cd het levenslicht en vanaf dat jaar werd er bijna ieder jaar wel een cd uitgebracht. Ook dit jaar wordt opgeluisterd met een release.

Op Cthulu staat een vorm van moderne blackmetal die divers klinkt. Vooral door het gebruik van verschillende stemmen is dit een interessante cd geworden. Er staat zowel hysterisch gekrijs als aan Emperor refererende cleane zang op. Je zou Ceremonial Castings tekort doen door te stellen dat hiermee het gebruik van een drumcomputer gecompenseerd moet worden. Allereerst omdat de drums uit een doosje bijdragen aan de moderne sound. Daarnaast is de kwaliteit van de vocalen daarvoor te hoog. Oké, je moet houden van deze manieren van zingen, maar saai wordt het nergens.

De hier en daar opduikende ambientgedeeltes doen me denken aan Burzum van begin jaren ’90. Twee tracks springen eruit: Return To The Cosmic Infinity waarin de invloed van Satyricon doorklinkt. De andere uitschieter is Submerged Stones Of R’yleh omdat daar een lichte deathmetal-feel in rondwaart. Een bewijs dat Ceremonial Castings van meerdere markten thuis is.

De heren The Witcher en Old Nick, die ook samen in MotörThrone, The Dead, Thy Emptiness en Mysticism Black zitten, leveren dit keer onder de naam Ceremonial Castings met Cthulu een fijn stuk blackmetal af.

Tracklisting:
Ceremonial Castings - Cthulhu

  1. The Great Old Ones
  2. Return To The Cosmic Infinity
  3. The Depths Of Dreams & Terror
  4. Below A Mirror Of Stars
  5. Submerged Stones Of R’yleh
  6. Crypt Of The Kraken King
  7. A Throne Below The Black Sea
  8. Above A Reflection Of Water
  9. Storming The Pacific
  10. Swallowed By The Aeons Of Time
  11. Endless Oceans

Line-up:

  • The Witcher – Vocalen, gitaar
  • Old Nick – synthesizer, piano

Links: